- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri EU: Obezbediti izvoz žitarica iz Ukrajine

© Sputnik / Ilья NaйmušinŽetva žita
Žetva žita - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da podržava napore generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da obezbedi izvoz žitarica iz Ukrajine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Zbog toga je toliko važno da sada intenziviramo napore kako bismo omogućili izvoz žita iz Ukrajine. Generalni sekretar UN razgovara sa svima koji su uključeni i uz veliku podršku, na primer, sa moje strane i francuskog predsednika, kako da se sa Ukrajinom, sa Rusijom i drugim postigne sporazum po pitanju stvaranja bezbednih koridora“, rekao je Šolc na brifingu posle samita lidera Evropske unije u Briselu.
Sa svoje strane, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će Evropska unija zajedno sa Turskom pokušati da što pre iznese 20 miliona tona ukrajinskog žita kako bi ih izvezla u zemlje kojima je potrebno.
„Naš cilj je da zaštitimo prehrambenu bezbednost, mi ćemo to tražiti, uključujući i radom u bliskoj saradnji sa Turskom i pod pokroviteljstvom UN za što skoriji izvoz 20 miliona tona ukrajinskog žita i žitarica kako bismo ih poslali u zemlje kojima je najpotrebnije“, rekao je Makron na konferenciji za novinare posle samita EU održanom u Briselu 30. i 31. maja.
On je takođe izrazio nadu da pregovori predsednika Rusije i Turske u ovom kontekstu doprinose deblokadi izvoza ukrajinskog žita.
Grčki premijer Kirijakos Micotakis u međuvremenu je izjavio da „grčko brodarstvo može da igra veoma važnu ulogu“ u prevozu žitarica iz ukrajinskih luka.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
RUSIJA
Rusija: Sumnjamo da Kijev želi mirno rešenje; Moguć izvoz ukrajinskog žita, ne krademo ni od koga
„U Ukrajini je do danas požnjeveno više od 20 miliona tona žita. Podržavamo inicijativu generalnog sekretara UN o odluci koja uključuje učešće Rusije u cilju stvaranja pomorskog humanitarnog koridora“, rekao je grčki premijer.
Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio da su UN predložile formiranje kontakt-grupe od četiri strane (Rusija, Ukrajina, Turska, UN) o ​​povlačenju brodova sa žitom iz ukrajinskih luka.
Kako je ranije rečeno u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, Rusija se ne meša u izvoz ukrajinskog žita, logistički problemi nastali su krivicom Kijeva, jer su njegove trupe minirali morske luke. Ministarstvo je dodalo da „izjave da Rusija navodno blokira izvoz ukrajinskog žita u crnomorskim lukama i deficitu koji je zbog toga nastao na tržištu žita, ne predstavljaju ništa drugo do spekulacije“. Bivši radnik odeske morske luke izjavio je da Ukrajina izvozi rezerve pšenice iz skladišta u luci u Odesi alternativnim putevima pod pritiskom Evropske unije, uprkos pretnji od nestašice žita u samoj zemlji.
Moskva više od mesec dana preduzima mere za slobodan izvoz ukrajinskog žita. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova važno je da se obezbedi da Kijev razminira izlaze iz luka.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u ponedeljak u telefonskom razgovoru sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom istakao spremnost Rusije da u koordinaciji sa turskim partnerima omogući pomorski tranzit robe na Crnom moru.
Kaver za infografiku o morskom humanitarnom koridoru - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
RUSIJA
Infografika: Otvoren humanitarni koridor u Azovskom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala