- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina izvozi pšenicu u Evropu bez obzira na veliki rizik od deficita

© Sputnik / Aleksandr Kryazhev / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Ukrajina pod pritiskom Evropske unije alternativnim putevima izvozi rezerve pšenice iz skladišta u luci Odesa bez obzira na opasnost da ostane bez nje, saopštio je Sputnjiku bivši saradnik morske luke u Odesi.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ograničenja rada luke u Odesi ne dozvoljavaju izvoz velike količine pšenice morskim putem. Pod pritiskom EU razrađen je alternativni put preko luka Reni i Izmail odakle se teret šalje dalje Dunavom. To je radi, uprkos realnoj pretnji deficita pšenice unutar same Ukrajine, ako se uzme u obzir da ove godine postoji realna mogućnost da se žetva ne realizuje“, rekao je sagovornik agencije.

Prema rečima izvora, do 24. februara u Odeskoj luci se nalazilo više od 200.000 tona pšenice. Pretovar žita se odvija na tri terminala kapaciteta 250.000, 110.000 i 200.000 tona.

„Od druge polovine aprila aktivno su počeli da izvoze kontejnere sa robom, kojih je bilo više od 10.000. U martu su kijevske vlasti dale nalog da se zaplene sve zalihe hrane koje su se nalazile u pomorskoj trgovačkoj luci“, dodao je on.

Sagovornik je napomenuo da su situaciju iskoristili vlasnici tereta i kriminalci i dodao da je deo tereta ukraden.
List „Valstrit džurnal“ je 15. maja, pozivajući se na diplomatske izvore, saopštio da generalni sekretar UN traži od Moskve da ne sprečava izvoz žita iz crnomorskih luka Ukrajine, a zauzvrat obećava da će olakšati sankcije koje ograničavaju snabdevanje đubriva iz Rusije i Belorusije. Prema informaciji lista, Turska je izrazila spremnost da pronalaze i neutralizuju morske mine i upravljaju brodovima sa žitom.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije podsetio da je Ukrajina minirala luke i da je ugrozila brodski saobraćaj i podsetio da je pitanje podignuto na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
RUSIJA
Lavrov: Kijevske vlasti blokirale na desetine brodova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala