- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nadal pod lupom – postoji li „tajno oružje“?

© AP Photo / Thibault CamusRafael Nadal
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Injekcije za umrtvljavanje nerava – to je bilo tajno oružje Rafaela Nadala u pohodu na 22. Grend slem turnir osvojen na Rolan Garosu, ali stručnjaci i sportisti sumnjaju u ispravnost tehnika koje je Španac koristio.
Nadal je uoči takmičenja glasno govorio o tome da je čovek koji živi sa povredom i da ne zna da li će uopšte igrati tenis – i onda je dominantno osvojio Rolan Garos.
„Nadal je pokazao neke abnormalnosti. Ima trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije“, rekao je doktor sa nemačkog Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja Fric Zergel.
On je istakao i da uticajni sportisti imaju oko sebe čitav medicinski tim koji može da „uradi dosta toga“.
„Oni oko sebe imaju, kako kažu, profesionalno okruženje koje brine o stvarima od ishrane do uzimanja onoga što je inicijalno dozvoljeno i što se smatra sofisticiranim oblicima fizioterapije. Oni znaju kako funkcioniše telo sportiste i kada će dostići granice koje neće prevazići dozvoljeno“.
Doktor je i poentirao.
„Postoji dovoljno tehnika za prikrivanje primenjenog dopinga“, istakao je Zergel.
Kako je istakao, tenis se nalazi u prva četiri sporta kada je u pitanju doping.
„Postoji sumnja da u tenisu ima više anaboličkih supstanci. I sumnja je opravdana. Razlog je intenzitet sporta. Ovo nije čista spekulacija, ovo je razmatranje svih veza unutar i van takmičenja“.
Zergel je apostrofirao da se tenis nalazi u grupi sa skijaškim bijatlonom, atletikom i biciklizmom – odakle dolazi Francuz Gijom Marten koji je začuđen izjavom Nadala da je tokom Rolan Garosa primio mnogo injekcija kako bi umrtvio nerve povređenog stopala.
„To što je Nadal uradio je nemoguće za bicikliste i to je meni normalno. Mi, ako smo povređeni ili bolesni, ne možemo da trčimo, vozimo bicikl, takmičimo se. To je normalno iz više razloga. Prvo zbog zdravlja sportista. Ne znam koliko je dugoročno dobro to što Nadal radi za njegov zglob. Sa druge strane, lekovi mogu da utiču na nastup sportista, odnosno mogu da ga unaprede. Zbog toga se meni čini da je ovo bilo gotovo na granici,“ istakao je Marten.
U biciklizmu od 2011. godine važi pravilo – bez injekcija i Nadalova „tehnika“ ne bi mogla da prođe u ovom sportu.
„Da je neki biciklista uradio isto, čak i da nije zabranjeno, svi bi ga optužili za doping. Problem su predrasude koje se idu uz naš sport. Ljudi se dive Nadalu zbog toga što je trpio jake bolove. Njih zbog toga nazivaju herojima jer trpe bolove, ali istina je da oni koriste razne supstance kako bi trpeli bol i, ponavljam, dolaze do samih granica. Pobednik na Turu, čak i da ne napravi ništa sumnjivo, biće optužen za doping“, istakao je Marten.
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
SPORT
Nadal nije verovao Đokoviću, a sada bi da svi veruju u „injekcije“?
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
SPORT
Nadal govorio o injekcijama: „Bolje je da ne znate...“
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
SPORT
Nadalovi blefovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala