- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nadalovi blefovi

© AP Photo / Christophe EnaRafael Nadal
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Rafael Nadal, osvajač najvećeg broja Gren slem trofeja u tenisu, ubedljivo je savladao Novaka Đokovića, najboljeg tenisera sveta u meču četvrtfinala Rolan Garosa – iako je bio daleko od favorita.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Najmerodavniji u tom sektoru, kreatori kladioničarskih kvota, koji nikada ne idu protiv sebe, Đokovića su promovisali u favorita i imali su dobre razloge za to.
Đoković je podigao formu od početka sezone na šljaci, krunisao je sve titulom u Rimu i nameravao je da na Rolan Garosu pokaže svoju najbolju igru.
Ali, u tome nije uspeo i nije sasvim sigurno da je samo on kriv za to, iako je jasno da nije odigrao kako najbolje ume.
Nadalove teniske veštine su bile na vrhunskom nivou i jasno je da je Španac zasluženo pobedio.
Međutim...
Uvertira u duel bila je kakvu nikada nismo videli i imala je dva čina.
U prvom, Nadal je u prethodnih nekoliko nedelja, možda kao nijedan teniser dosad, govorio o svom zdravstvenom stanju koje jeste ozbiljno, bar prema zvaničnoj dijagnozi, ali nije baš običaj da igrači toliko insistiraju na tome.
„Ja nisam povređen, ja sam igrač koji živi sa povredom. Iz dana u dan je teško, iskreno. Teško mi je ponekad da prihvatim ovu situaciju. I dalje sanjam o nastupu na Rolan Garosu“, rekao je Nadal posle poraza od Denisa Šapovalova u Rimu.
Đoković je bio jasan po pitanju Nadalovog zdravstvenog stanja i svoje mišljenje je izneo u ledeno mirnom tonu.
„Nije prvi put da on može da zaigra nekoliko dana pošto je objavljeno da je povređen i da od toga da jedva hoda dođe do stoprocentne forme“, rekao je Đoković.
Nadalova povreda je bila tema iz dana u dan, više nego bilo šta u svetu tenisa – sve dok nije objavljen termin susreta sa Đokovićem u četvrtfinalu Rolan Garosa.
Televizijski sistemi su videli priliku za veliku zaradu u „prajm tajm terminu“ od 20.45, što je gotovo izvesno nosilo sa sobom opciju da se meč „preseli“ i u drugi dan.
Šljaka kao podloga drugačije funkcioniše po danu i po noći – i opet je o tome govorila Nadalova strana.
„Ne volim da igram noću na šljaci, to je vrlo jasno. Vlaga je visoka i menja se drastično odskok lopte. Uslovi su radikalno drugačiji i teže je igrati, posebno ukoliko je hladno. Svi ti faktori i te kako utiču na način igre“, poručio je Nadal.
Reči nije štedio ni njegov trener Karlos Moja.
„Rafal Nadal je 13 puta bio šampion u Parizu. Ako on ima zahtev, trebalo bi da ga poslušate. Ali, u pitanju je biznis, mi to razumemo“, poručio je Moja, aludirajući da je večernji termin daleko atraktivniji zbog TV prava.
Novak Đoković, sa druge strane, nije ulazio u diskusiju te vrste iako mu je bila nametana pa je morao da govori i o tome.
„Kao vrhunski teniseri mi možemo da imamo zahteve, ali oni ne moraju uvek da budu prihvaćeni. Direktor turnira zajedno sa TV emiterima na kraju dana odlučuje. Znate, TV na kraju odlučuje da li će vaš meč biti dnevni ili noćni“, prihvatio je surovu realnost veliki šampion Novak.
Na kraju, kako je rekao legendarni ruski teniser Jevgenij Kafeljnikov, kome nije bilo jasno zašto je o terminu više govorila Nadalova strana.
„Da budem iskren, ne znam zašto su svi mislili da večernji meč odgovara Đokoviću. Meni se činilo suprotno, mislim da je veče pomoglo Nadalu – publika, hladniji uslovi, a lopta je odskakala onako kako odgovara Rafi, odskok je bio sporiji i tačno u zoni u kojoj on želi da udara. Uzevši u obzir Novakov trenutni način igre, definitivno bi voleo da su brži uslovi, kao što je tokom dana. Tada lopta brže putuje kroz vazduh. Uspevao je i sada da pravi direktne poene, da pomera Nadala, ali su teški uslovi bili takvi da nije uspeo do kraja da iskoristi svoju igru“, rekao je Kafeljnikov.
Na sve to, pored blefove koje je morao da sluša i da komentariše, Đoković je morao da sluša i bezobrazluk Nadalovih navijača, koji su se ponašali kao na fudbalskoj utakmici, potpuno neprimereno za teniski meč, naročito velikih šampiona.
Nažalost, Đoković je poklekao pred svim time, ali – ima dana za megdana.
Novak Đoković i Rafael Nadal Rolan Garos - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SPORT
Dvomesečni obračun – i ko tu „kupi kajmak“?
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SPORT
Legendarni Amerikanac besan na Nadala:„Oduzmite mu poen, ovo je smejurija“
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SPORT
Epski poeni Novaka i Rafe –„Išao sam i da trčim, a oni još igraju gem“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala