- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapad žmuri na jezive prizore sa ukrajinskim ekstremistima — kao da žele veliki svetski sukob

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaŽitelь idet k podъezdu razrušennogo doma na okraine Mariupolя
Žitelь idet k podъezdu razrušennogo doma na okraine Mariupolя - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Od 2014. i Majdana gledao sam svake godine kako se mišljenje običnih ljudi menja, kako se pravi sve veći otklon od Rusije. To se desilo pod pritiskom zapadne kampanje i to je bilo najjače ukrajinsko oružje na početku ovog sukoba. Taj šablon je primenjen i u našoj zemlji nakon 5. oktobra ali na sreću, nije uspeo, kaže novinar Aljoša Milenković.
Milenković naglašava da je još 2014. kao novinar Al Džazire bio u štabu „Desnog sektora“ i da su prizori koje je imao priliku da vidi — jezivi. Objašnjava da su celu njegovu ekipu tada kod Slavjanska zarobile ukrajinske snage bez ikakvih obeležja.
„To su stvari koje Zapad nikako ne želi da vidi i prihvati. Očigledno je da je kreatorima politike zbog svega što žele da se dešava u budućnosti, neophodno da se isprovocira neki veliki sukob u Evropi, a kasnije i u Kini na relaciji sa Tajvanom. Svi dobro vidimo da narodu nije potreban ovaj sukob ali nekima treba, jer ne pokazuju nikakvu želju za deeskalacijom sukoba,“ kaže naš sagovornik.
Milenković nema ni malo optimistične prognoze, naprotiv, plaši se potencijalnog kraja.
On podseća da je Vladimir Putin rekao da će na bilo kakav nagoveštaj egzistencijalne pretnje Rusiji, sa teritorije te zemlje biti ispaljeno sve šta imaju kao i da svet ne bi trebalo da postoji bez njegove zemlje. Te izjave jesu veoma upozoravajuće, ocenjuje naš sagovornik ali naglašava da upravo oni koji sve ovo kreiraju računaju na takvu reakciju.

Visok moral proruske i ruske vojske

Nakon mesec dana provedenih u Donbasu kao novinar državne kineske televizije Milenković kaže da je njegovoj branši jako teško da izveštava sa tog područja.
Kolege iz Ukrajine ili zapadnih medija su naslonjeni samo na jedan izvor informacija, a bilo koji izvor koji dolazi sa ruske ili kineske strane smatra se nepouzdanim.
„Ja sam se međutim, veoma trudio da svoje izveštaje ne bojim ni jednom političkom bojom, već samo da govorim o činjenicama na terenu, koje sam video svojim očima i koje su dokazive. Veoma me je iznenadio visok moral ruske vojske, Donjecke milicije i čečenskih snaga ali i opremljenost Ukrajinaca“, objašnjava Milenković.

Rat staraca

Iako se mnogo priča da u sukobu u Ukrajini učestvuju mladi, tek stasali momci, naš sagovornik tvrdi da se uverio u potpuno suprotno. On je za mesec dana video svega desetak mladića i zato je ovaj sukob nazvao „rat staraca“.
„Na putu za Marijupolj, kod mesta Granitnoe video sam veliki broj vojske koji se povlači i nigde nije bilo čoveka mlađeg od 30 godina. U gradu Donjecku su ostali samo žene i deca, muškaraca više nema, svi su mobilisani. Grad je danas pun, život se naizgled odvija normalno ali je bombardovanje svakodnevno“, kaže naš sagovornik.
Prema podacima kojima raspolaže administracija DNR i LNR u tom području je u prethodnih osam godina poginulo 13.500 ljudi, što je 1.500 godišnje odnosno, četiri osobe svakodnevno. Milenković naglašava da ukrajinske snage na tim područjima koriste kasetne bombe ali podvlači da ne veruje da će oni koji su za to odgovorni izaći pred lice pravde.
Učesnici marša tokom obeležavanja godišnjice osnivanja SS divizije Galicija u Lavovu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
„Subtelna linija“ koja razara — ceo Zapadni svet žmuri na najveću rak ranu Ukrajine /video/
Lansiranje „Stingera“. - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
RUSIJA
Amerikanci pucaju sebi u noge: Zašto u Interpolu strahuju od šverca oružja iz Ukrajine
Municija za automatsku pušku - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
Rusija: Ukrajina kupuje oružje novcem od prodaje prehrambenih proizvoda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala