- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerikanci pucaju sebi u noge: Zašto u Interpolu strahuju od šverca oružja iz Ukrajine

CC0 / javno vlasništvo / Lansiranje „Stingera“.
Lansiranje „Stingera“. - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Deo zapadnog oružja kojim SAD pumpaju Ukrajinu završiće u rukama organizovanih kriminalnih grupa, upozoravaju iz Interpola. Amerikancima je, kažu ruski eksperti, najvažnije da sukob na ukrajinskoj teritoriji traje duže, a ne shvataju da pucaju sebi u noge i da oružje kojim snabdevaju Ukrajinu svakog trenutka može biti iskorišćeno protiv njih.
Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok smatra da će se deo zapadnog oružja koje se isporučuje Ukrajini neizbežno naći u ilegalnom prometu. Prema njegovim rečima, kao i u sukobima na Balkanu 1990-ih i Africi, organizovani kriminal pokušaće da iskoristi haos na teritoriji Ukrajine i dostupnost oružja, čak i onog koji primenjuje vojska.
Štok je pozvao 195 zemalja članica Interpola da „intenzivno koriste dostupne baze podataka koje mogu pomoći da se prati kretanja oružja“.
„Nijedna zemlja u našem regionu nije u stanju da s tim izađe na kraj sama pošto kriminalci o kojima govorim rade u globalnim okvirima“, upozorio je on.

Pucaju sebi u noge

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Jurij Svetov, SAD su umešane u mnoge sukobe na različitim kontinentima.
„Amerikanci su tokom raznih sukoba pumpali oružjem neke od protivničkih strana. Ovo se dešavalo u Iraku, Avganistanu, kao i Siriji. Američko rukovodstvo ima tu specifičnost da uopšte ne obraća pažnju na probleme koji nastaju u svetu zbog njihovih postupaka“, kaže on.
Sjedinjene Države, smatra stručnjak, kao da nisu svesne da oružje može završiti u rukama pogrešnih ljudi.
„Konkretno, prilikom rata u Avganistanu, najsavremenije oružje završilo je u rukama talibana, kao i njihovih protivnika. Oni mogu kopirati oružje i koristiti ga u terorističkim aktima, čak i protiv SAD“, naglašava on.

Razvijena saradnja Amerikanaca i terorista

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov ne isključuje mogućnost da postoji neka vrsta saradnje između američkih obaveštajnih službi i međunarodnih terorista.
© AP Photo / Laurent CiprianiGeneralni sekretar Interpola Jirgen Štok smatra da će se deo zapadnog oružja koje se isporučuje Ukrajini neizbežno naći u ilegalnom prometu.
Interpol - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok smatra da će se deo zapadnog oružja koje se isporučuje Ukrajini neizbežno naći u ilegalnom prometu.
„O tome nam govore događaji ne samo na afričkom kontinentu, već i na Bliskom istoku, centralnoj Aziji, kao i na Balkanskom poluostrvu. Odnosno, svakog koga su Sjedinjene Države podržavale i nazivale revolucionarima ili pobunjenicima, na kraju su ispali strani plaćenici i teroristi. Obavljali su prljave poslove SAD, a to su na prvom mestu bili sukobi protiv civilnog stanovništva“, objašnjava stručnjak.
Leonkov tvrdi da su SAD i njihove specijalne službe u prošlosti čak organizovale ilegalnu nabavku oružja za teroriste. „Postojala je ruta koja je išla kroz zemlje istočne Evrope, uključujući i Ukrajinu“, kaže Leonkov.

Strateški cilj — destabilizacija i slamanje Rusije

U ovom trenutku, dok traje specijalna ruska vojna operacija na teritoriji Ukrajine, podseća ovaj ekspert, u ukrajinsku državu dostavlja se ogromna količina naoružanja.
„To su pre svega ručni bacači granata, protivtenkovski raketni sistemi, kao i malokalibarsko oružje. Kad kažu da ne mogu da uđi u trag oružju, Amerikanci beže od odgovornosti“, ističe on.
Ruski vojni analitičar Konstantin Sivkov konstatuje da Amerikanci upumpavanjem oružja u Ukrajinu žele da izmore Rusiju i uvuku je u dug sukob. „Cilj SAD je da prouzrokuju revolucionarni haos u ruskoj državi. Kako bi slomili našu zemlju, dozvoljavaju da oružje završava u rukama terorističkih grupa“, upozorava ekspert.

Ugrožena međunarodna bezbednost

Leonkov smatra da je ovakvim ponašanjem SAD ugrožena međunarodna bezbednost.
„Rusija nije tek tako pokrenula inicijativu da se napravi program kojim će biti obezbeđena evropska i međunarodna bezbednost. SAD su međutim izabrale rat u Ukrajini i nisu pristale na naše predloge“, ističe stručnjak.
Podsetimo, od početka godine, Sjedinjene Države, kao i druge zapadne zemlje povećale su isporuke oružja i municije Ukrajini. Ovaj proces je nastavljen nakon početka specijalne ruske operacije.
Pored borbenih vozila, kijevski režim dobija velike količine protivvazdušnih raketnih sistema „Stinger“ i „Starstrik“, rakete „Džavelin“ i „NLAV“, lake protivtenkovske topove i haubice, dronove-kamikaze, malokalibarsko oružje, šlemove i pancire.
Himars  - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Upumpavanjem oružja u Ukrajinu provocira se nova Kubanska raketna kriza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala