- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Srpska ne može da prihvati sankcije Rusiji, potrebna joj je spoljnopolitička strategija

© Srna / Narodna skupštinaMilorad Dodik na sednici Skupštine RS
Milorad Dodik na sednici Skupštine RS - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da Republika Srpska ima pravo da vodi svoju spoljnu politiku, naglasivši da Srpska neće podržati eventualno uvođenje sankcija Rusiji čime bi izgubila saveznika, istorijskog i trenutnog prijatelja.
„Predlažem da Narodna skupština utvrdi da mi ostajemo u poziciji neutralnosti. Da mi nismo u mogućnosti da pratimo tuđe politike vezano za globalna pitanja. Da Republika Srpska nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i Republika Srpska se ne protivi, i ne može da se protivi, i kolektivnom Zapadu u tom pogledu i da smatra da je to njihova politika a ne naša politika i da tom pogledu apsolutno Republika Srpska treba da ostane izvan takvih procesa i dešavanja“, istakao je Dodik u obraćanju na posebnoj sednici parlamenta Srpske.
Dodik je upitao kako je moguće da BiH uvede sankcije Rusiji kao zemlji koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je istakao da Ruska Federacija nije od Republike Srpske tražila bilo kakvo postupanje u vezi sa ukrajinskim dešavanjima.
„Nije tražila ni solidarnost, ni podršku, niti bilo šta. Mislimo da je to ponašanje bilo korektno za razliku od pritisaka koje svakodnevno imamo na tom planu. Ne samo mi nego i Srbija i neke druge zemlje“, naglasio je Dodik.
On smatra da je važno kako pozicionirati Republiku Srpsku.
„Da li mi sada ovim našim ponašanjem treba da izgubimo partnera kao što je Ruska Federacija? Izričito tvrdim da ne! Ja sam protiv sankcija Ruskoj Federaciji, ali jesam za to da ova Narodna skupština veoma transparentno postavi jedno pitanje koje glasi - da li ste zato da se Ruskoj Federaciji uvedu sankcije i priključi sancijama EU?“, naveo je Dodik.
On je rekao da će upravo to biti jedan od zahteva na ovoj sednici parlamenta Srpske.
„Uveren sam da će većina vas glasati protiv bilo kakvih sankcija Ruskoj Federaciji“, naglasio je Dodik.
On je podsetio na dešavanja iz Prvog svetskog rata kada je Rusija insistirala da se pomogne Srbima. Dodik je naveo da je Rusija uvek bila na strani međunarodnog prava i insistirala da se čuje srpska strana.
„Rusija je ta koja je podigla veto na zahtev Velike Britanije da se srpski narod proglasi genocidnim narodnom u 20. veku. Rusija je ta koja štiti Dejtonski sporazum i međunarodno pravo“, istakao je Dodik.
Dodik je rekao da BiH nije uspešan koncept. On je rekao da Republika Srpska mora da ostane u koordinaciji sa politikama regionalnih partnera.
„Naši odnosi sa Srbijom su veoma dobri. Republika Srpska je uspela vođenjem svoje politike da nema neprijateljski stav Hrvatske prema onome što jeste stav Republike Srpske“, rekao je Dodik.
Dodik je naglasio da Srbija ostaje najvažniji partner Republike Srpske u najvažnijim stvarima. On je rekao da procenjuje jači angažman zapadnog dela međunarodne zajednice u pogledu nanošenja štete Republici Srpskoj.
Dodik je rekao da Republika Srpska mora da se bavi rešavanjem pitanja posledica svih aktuelnih dešavanja i da nije odustala od zaključaka o vraćanju nadležnosti, te da će se time baviti u budućnosti, prenela je RTRS.

Izgraditi strategiju spoljnopolitičkog položaja Srpske

Dodik je rekao na početku posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske da je današnje zasedanje značajno kako bi se u budućnosti moglo pristupiti izradi strategije spoljnopolitičkog položaja Srpske.
Dodik je rekao da je spoljna politika BiH propala, da je sada faza da bošnjački predstavnici pokušavaju da nametnu drugi oblik odlučivanja u domenu spoljne politike.
On je istakao da spoljnopolitičke odluke moraju biti u skladu sa konsenzusom i propisanim aktima, a napomenuo je da se odluke u vezi sa spoljnom politikom, prema Ustavu BiH, donose na Predsedništvu BiH.
Dodik je zahvalio što je ruski ambasador Igor Kalabuhov prihvatio poziv da se obrati javnosti, te napomenuo da su bili spremni i da prime druge ambasadore.
„Spremni smo da kad god oni kažu, sazovemo sednicu parlamentu i kažemo o čemu se radi“, rekao je Dodik.
Dodik je istakao da Narodna skupština kao najviše zakonodavno telo treba da raspravlja o tome, da da odgovore.
„Došao sam da pitam ovaj parlament i da dobijem odgovore“, rekao je Dodik i dodao da je želeo da afirmiše parlament.
Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji o međunarodnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji - mesto i uloga Republike Srpske, održava se danas u Banjaluci.
Posebnoj sednici, osim Dodika, prisustvuju ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama i lideri političkih partija, javila je RTRS.
Predviđeno je da se, osim Dodika i Kalabuhova, obrate i predsednici parlamentarnih političkih partija.
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Bisera Turković samoinicijativno poziva na sankcije Rusiji
Igor Kalabuhov - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Ruski ambasador u BiH: Rusija za što skorije ukidanje visokog predstavnika /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala