- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Stanje s kriptovalutama na klimavim nogama: EU priprema posebnu regulativu

© Sputnik / Evgeniy Biyatov / Uđi u bazu fotografijaSuvenirni sa logotipima kriptovaluta bitkoin, lajtkoin i iterijum
Suvenirni sa logotipima kriptovaluta bitkoin, lajtkoin i iterijum - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
Evropska unija priprema posebnu regulativu za tržište kriptoimovine, piše „Večernji list“, navodeći da je stanje s kriptovalutama sada na klimavim nogama.
Svako ko se dugo bavi bitkoinom i kriptotržištem navikao je na periodične oscilacije cena, a kriptovalute su trenutno među najvećim gubitnicima na ulagačkom tržištu.
Bitkoinom se u petak trgovalo po ceni od 29.500 dolara, dok mu je u novembru cena bila 64 hiljade dolara. U ponedeljak se lagano popeo iznad 30.000 dolara, ali mu cena i dalje varira.

Indeks „straha i pohlepe“

Da bi predvideli kakvo je raspoloženje ulagača na tom tržištu finansijski stručnjaci redovno izračunavaju i prate takozvani indeks „straha i pohlepe“ koji se, kad su kriptovalute u pitanju, zadnjih dana kretao od 8 do 13 u odnosu na maksimalnih i optimističnih 100.
Samo jednom u istoriji zabeležena je niža vrednost tog indeksa, i to u avgustu 2019. s vrednošću od pet, kada se bitkoin borio s cenom od 10.000 dolara, koju je izgubio nekoliko nedelja kasnije. Bitkoin je već postavio negativni rekord, jer mu je prvi put u desetogodišnjoj istoriji te kriptovalute cena pala osam nedelja zaredom.
Na kriptotržištu se prvo urušio „tera luna UST“ koji je imao oko 18 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, pa su ulagači u taj projekat izgubili gotovo ceo iznos ulaganja.
Nakon toga, nad kriptovalutama kao Damoklov mač sada visi kriptodolar „teter“, čija je vrednost imovine 72 milijarde dolara, preneo je portal „Biz lajf“.
Kako gubici rastu, tako jačaju pokušaji država da regulišu to tržište, pa su se ovih dana i najjače industrijske države iz G7 izjasnile za brzu i sveobuhvatnu regulaciju kriptovaluta.
Digitalne valute - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
EKONOMIJA
Konkurencija bankama i kreditima: Stiže prvi srpski digitalni token
Kristin Lagard - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
EKONOMIJA
Šef Evropske centralne banke: Kriptovalute ne vrede ništa
Bitkojn - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
EKONOMIJA
Jedna od najmoćnijih osoba u svetu kriptovaluta ne veruje u budućnost bitkoina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala