- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija nije zaboravila košmarno veče u „Ljudskom vrtu“ i Vidićev odlazak u penziju – vreme je!

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKFudbaleri Srbije slave gol protiv Mađarske na prijateljskoj utakmici
Fudbaleri Srbije slave gol protiv Mađarske na prijateljskoj utakmici - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije imaće idealnu priliku da u sedmom međusobnom duelu sa Slovenijom upiše prvi trijumf. Koliko god neverovatno zvučalo Orlovi (računajući i Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru) nikada nisu savladali „zmajčeke“, koji su našu selekciju ostavili bez Evropskog prvenstva 2012. posle trijumfa u Mariboru na stadionu „Ljudski vrt“.
Svašta se tada izdešavalo u tom kvalifikacionom susretu odigranom 11. oktobra 2011. godine koji je razbio svaku nadu Orlova da mogu do baraža i EVRO.
Izabranici selektora Vladimira Petrovića Pižona izgubili su rezultatom 1:0, a antologijski pogodak postigao je Dare Vršić sa gotovo 50 metara i to u zaustavnom vremenu prvog poluvremena.
Kružila je tada anegdota pošto je susret odigran u Mariboru na stadionu „Ljudski vrt“ da je Bojan Jorgačević primio gol iz Ljubljane, što je jasna aluzija na dalekometni let lopte koju je lansirao levonogi Vršić.
Imala je Srbija priliku da se u nastavku u potpunosti vrati u meč nakon što je nad Aleksandrom Kolarovom skrivljen jedanaesterac, a loptu je tada na „kreč“ namestio kapiten Nemanja Vidić.
Usledila je odbrana Samira Handanoviča koji je Vidiću uhvatio „živu loptu“ i na kraju je Srbija poražena.
Brutalno otrežnjenje i kraj sna zvanog Evropsko prvenstvo, a zatim i oproštaj velikog Nemanje Vidića od nacionalnog tima nepune dve nedelje od tog događaja.
„Osnovni razlog za takvu odluku jeste što se već duže vreme, a naročito u svetlu poslednjih događaja, u medijima, a samim tim i u javnosti, kritikuje moj odnos prema nacionalnom timu, iako sam za reprezentaciju igrao i povređen, nekada i mimo volje ljudi iz kluba. Dugujem zahvalnost navijačima, svim selektorima i trenerima, kao i saigračima sa kojima sam sarađivao prethodnih deset godina, dok sam igrao za nacionalni tim", naveo je tada Nemanja Vidić u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Fudbalskog saveza Srbije.
Te noći, 11. oktobra 2011. godine u "Ljudskom vrtu" Srbija je proživela košmar. A kako Orlovi nikada nisu pobedili Slovence, sada je idealan trenutak da se upiše taj dugo željeni i očekivani trijumf.
Selektor Dragan Stojković Piksi ne sumnja u svoje učenike i samo pobeda dolazi u obzir, uz sav respekt rivalu koji je u prošlosti i te kako znao da nam zagorča život.
Tadić, Mitrović, Sergej i ostali daleko su kvalitetniji od rivala, ali ne igraju imena već igrači na terenu, pa ostaje da to potvrdi u direktnom duelu i to na popravnom posle poraza od Norveške u prvom kolu Lige nacija, takođe na Marakani izuzetno slabo popunjenim tribinama.
Pobeda nam donosi spokoj i satisfakciju. Uigravali smo linije tima i sa jednim i sa dvojicom napadača, videćemo koja je opcija najbolja za utakmicu sa Slovenijom. Kompozicija tima ostaje ofanzivna, tu sigurno ništa neću da menjam, ali hoću da osvežim sastav i da sa novim imenima pokušamo da razvijemo igru koja nam garantuje osvajanje tri boda“, jasno je poručio Piksi.
Dragan Stojković Piksi pred utakmicu sa Portugalijom - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
SPORT
Orlovi sa novim krilima lete na Slovence
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
SPORT
Piksi najavio promene: Dvojica napadača da Srbija vrati samopouzdanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala