- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pobeda u derbiju kakvu je Partizan čekao 11 godina

© Foto : ABA ligaObradović i Radonjić
Obradović i Radonjić - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Partizan je trijumfom od 112:84 nad Crvenom zvezdom odveo finalnu seriju ABA lige u majstoricu pošto je sada rezultat 2:2 u pobedama. Može se reći da je Parni valjak ovakav ubedljiv trijumf nad ljutim rivalom čekao još od 2011. godine i rezultata 118:77 kojeg se crno-beli navijači rado sećaju.
Crno-beli ne samo da su se izborili za majstoricu, već su zabeležili najubedljiviju pobedu u poslednjih 10 godina.
Ekipa Željka Obradovića ubacila je čak 112 poena Zvezdi i uspela ne samo da nadigra protivnika, već i da napravi psihološki udar na crveno-bele. Toliko poena Zvezda nije primila od Partizana još od 2011. godine kada je Partizan slavio sa 41 razlike (118:77).
Istorijsku pobedu Partizan je ostvario 5. aprila 2011. godine i to je najubedljiviji trijumf Parnog valjka u derbijima. Prethodni rekord bio je 104:68 iz 2005. godine.
Uspomenutom derbiju od pre deceniju i 118 datih poena učestvovali su Kurtis Džerels, Džejms Gist, Jan Veseli, Dušan Kecman... Ovoga puta Partizan je mogao da se osloni na neke druge igrače koji su brojali do čak 112 i u više navrata vodili do 30 poena razlike.
Kada se pogleda važnost duela, može da se kaže da je ovaj rezultat i 28 razlike blizak najubedljivijoj razlici, posebno ako se ima u vidu da je Obradović odmarao neke igrače i u poslednjoj deonici davao šansu mlađim košarkašima.
Čak je u tom meču iz 2011. godine Partizan ubacio 62 poena za poluvreme, a sada 11 godina kasnije skoro pa nerealnih 68 što je ujedno i rekord ABA lige kada se gledaju utakmice plej-ofa i finala.
Crno-beli su u prvih 20 minuta sinoćnjeg derbija šutirali neverovatnih 73% iz igre (26/35).
Takođe, Partizan je oborio rekord po broju datih poena posle povratka Željka Obradovića. Ove sezone crno-beli su najviše ubacili protiv Splita kod kuće (109) kada je ABA u pitanju, odnosno na gostovanju Hamburgu (106) kada je Evrokup u pitanju.
Dakle, crno-beli su obezbedili majstoricu, ali i oborili (barem) dva rekorda.
Naravno, treba reći da su sve pobede Partizana koje smo spominjali ostvarene na domaćem parketu, a da se majstorica finalne serije u ponedeljak igra pred navijačima Crvene zvezde.
Ima to u vidu i čuveni Duško Vujošević koji je za zvanični Jutjub kanal Partizana istakao činjenicu da crno-beli sve odrađeno treba da ponove pred tuđim pristalicama u vreloj atmosferi.
Odlična utakmica Partizana. Retko kada želim da ističem nekoga, ali mislim da je ulazak Radeta Zagorca potpuno okrenuo tok utakmice. Ovi igrači Partizana sada treba da pokažu da su mangupi u tuđem dvorištu i da mogu ovako da igraju i pred Zvezdinim navijačima“, rekao je Vujošević.
Kada se sve sabere i oduzme, Partizan je bio potpuno dominantan u četvrtoj utakmici, Crvena zvezda se nije snašla i, kao kada teniser vidi da će izgubiti gem na protivnički servis, verovatno se i Zvezda već spremala za „svoj servis“ u ponedeljak.
Crveno-beli i pored ovako ubedljivog poraza ostaju favoriti, imaju prednost domaćeg terena, a Dejan Radonjić i ekipa će sigurno dati sve da uzvrate svom snagom Parnom valjku za ovakav poraz.
Čeka nas spektakl, u to nema dileme. Samo da sve ostane u okvirima košarke.
Uroš Trifunović - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
SPORT
Obradović i Radonjić saglasni: Velika greška Uroša Trifunovića, nema opravdanja! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala