- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruska garda u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska koristi robote pri razminiranju u Marijupolju, kod Hersona odjeknule tri eksplozije

Pratite nas
Navršio se 100. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Amerika je dala zeleno svetlo za isporuku raketnih sistema „Himers“ i kazala da je Kijev dao garancije da to oružje neće koristiti za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije. Moskva, međutim, upozorava da ako do granatiranja dođe, biće primorana da uzvrati gađanjem centara de se „donose odluke“.
Uporedo, nastavljaju se sukobi u Donbasu, a ruska vojska krenula je ka Slavjansku, a borbe su se vodile i u Svjatogorsku. Severodonjeck je praktično u potpunosti oslobođen, a ukrajinske snage su se povukle ka Lisičansku, koji se nalazi na uzvišici, što ukrajinskoj vojsci omogućava bolji položaj za odbranu. Nastavljaju se borbe i u području Avdejevke - jednog od najsnažnijih utvrđenja ukrajinske vojske, a oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da krenu u kontraofanzivu u pravcu Hersonske oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:52 03.06.2022
Dramatične ispovesti iz Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
Rusija: Snage Kijeva utvrđuju položaje po školama i višespratnicama
20:43 03.06.2022
Na nebu iznad Hersona je delovala protivvazduhoplovna odbrana Rusije. Čule su se tri eksplozije, od kojih su dve veoma jake.
19:16 03.06.2022
Moskva traži od SAD objašnjenje po kom osnovu Vašington u okviru novog paketa vojne pomoći daje Ukrajini četiri helikoptera Mi-17 koji su ranije predati Americi za kako bi ih koristile Oružane snage Avganistana.
Kako je istaklo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Amerika time krši svoje međunarodne obaveze.
„Radi se o tome da paket američke ‘pomoći’ Ukrajini od 1. juna obuhvata četiri helikoptera Mi-17 koje je ranije naša zemlja predala SAD za upotrebu isključivo u Avganistanu. To je pravno bilo potvrđeno i odgovarajućim ugovorom i sertifikatom korisnika gde crno na belo piše da ti helikopteri treba da budu isporučeni u Avganistan za tamošnje Oružane snage. Samo za njih i nikako drugačije“, navelo je rusko Ministarstvo i dodalo da nije dobilo nikakav odgovor Vašingtona.
18:59 03.06.2022
Ruska vojska koristi robote "Uran-6" prilikom razminiranja puteva u Marijupolju. Zahvaljujući robotima razminiranje ide brže a demineri su bezbedniji.
18:53 03.06.2022
Dva novinara britanske agencije Rojters lakše su ranjeni u Severodonjecku kada je pucano na njihov auto. Auto su im na raspolaganje stavili predstavnici DNR. Vozač je preminuo od zadobijenih rana.
18:41 03.06.2022
Aplikacija Viber je privremeno blokirana na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštilo je Ministarstvo za informacije DNR.
Navodi se da je odluka doneta kako bi se zaštitili životi i zdravlja ljudi, jer se u poslednje vreme beleži sve veći broj slučajeva korišćenja ove aplikacije za širenje zlonamernih softvera, pomoću kojih se napadaju ljudi, naselja i otkriva civilna i vojna infrastruktura.
17:51 03.06.2022
Ruska „Sber banka“je saopštila da je u Berdjansku otkrivena mreža kol-centara u kojima su delovali prevaranti uz saglasnost ukrajinskih vlasti i podršku iz Holandije, Nemačke, SAD i Estonije. Oni su imali pristup podacima 20 miliona Rusa.
Ruska vojska je otkrila napuštene kol-centre u aprilu.
Takođe je saopšteno da je banka od početka vojne operacije banka neprekidno na udaru hakera a da je najjači napad ikada bio 6. maja.
16:47 03.06.2022
Vlada LNR privremeno je zabranila aplikaciju Viber i naložila da se ograniči pristup na teritoriji republike.
Kako se navodi, radi se iznuđenoj meri jer je sve više slučajeva kada se servis koristi kao deo vojne infrastrukture neprijatelja s ciljem pribavljanja podataka o geolokaciji civilne i vojne infrastrukture i napada na njih i civile.
16:41 03.06.2022
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin i šef administracije Luganska Manolis Pilavov potpisali su deklaraciju o bratimljenju među gradovima.
„Grad Moskva će pružiti humanitarnu pomoć u obnovi socijalne, inženjerske infrastrukture dva grada - Luganska i Donjecka. Zajedno smo odredili zajedničke planove za obnovu Luganska i uspostavljanje mirnog života. Reč je o renoviranju škola, poliklinika, zgrada, inženjerske infrastrukture, gasovoda, vodovoda, elektromreže i uličnog osvetljenja“, izjavio je Sobjanjin koji je danas posetio Lugansk.
14:34 03.06.2022
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da raspolaže informacijama da između predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i ukrajinske vojske postoji „ozbiljan konflikt“.
Kako je rekao, to konflikta je došlo zbog situacije sa Poljskom.

„Poljska želi, vidite li, i tamo, i `vamo. Te hoće da prihvati izbeglice, te neće pa traži pare ili, pak, zahteva da pare u Ukrajinu idu kroz Varšavu. Već su se i dogovorili da Ukrajinu rastrgnu. Međutim, neće im uspeti. U Ukrajini je već, prema mojim informacijama, počeo ozbiljan unutrašnji konflikt“, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, do tog konflikta je došlo jer je ukrajinska vojska shvatila da ne može više da ratuje.
„Vojnici najbolje razumeju kako to izgleda ratovati protiv Rusije. Ginu momci. Oni dobro znaju kakve su im mogućnosti i koliko mogu da ratuju. A da nastave da ratuju više ne mogu. Pogledajte samo, Rusija je promenila taktiku“, naveo je on.
Osvrnuo se i na problem sa ukrajinskim žitom rekavši da Amerika pokušava da oduzme od Ukrajinaca „poslednje parče hleba“.
Oni žele da pokradu Ukrajince. Oni će nastaviti da im isporučuju naoružanje, međutim, u zamenu za žito“, kazao je.
14:33 03.06.2022
13:57 03.06.2022
Češka i Poljska pojačaće sveobuhvatnu pomoć Ukrajini, uključujući vojnu, a takođe će aktivno sarađivati na jačanju energetske bezbednosti, izjavio je češki premijer Petr Fiala nakon zajedničke sednice vlada ovih zemalja u Pragu.

„Naše poljske kolege i mi imamo slične stavove kad je u pitanju neophodnost sveobuhvatne pomoći Ukrajini, koju nameravamo aktivno da nastavimo, uključujući isporuke vojne tehnike. Verujemo da će Ukrajina pobediti u svojoj borbi za slobodu i nezavisnost. Takođe, velika pažnja u našim pregovorima posvećena je energetskoj bezbednosti. Planiramo da u najkraćem roku prestanemo da zavisimo od ruskih energetskih resursa“, istakao je Fiala.

Prema njegovim rečima, između Poljske i Češke trebalo bi da u dogledno vreme bude izgrađen gasovod. Pored toga, predviđeno je da Češka dobija tečni prirodni gas preko terminala na poljskoj obali Baltičkog mora.
12:57 03.06.2022
Zamenica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Viktorija Nuland nije odgovorila na poziv parlamentarne komisije za istragu aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, saopštila je kopredsednik komisije Irina Jarova.
Ona je objasnila da je zvaničan poziv preko diplomatskih kanala poslat Nulandovoj 25. maja. Prema njenim rečima, u dokumentu je naglašeno da se ignorisanje poziva može smatrati potvrdom aktivnosti državnih struktura SAD u vezi sa osnivanjem biolaboratorija u Ukrajini.

„Mi ne očekujemo priznanje od Nulandove ili Pentagona, ali je očigledno da je u interesu celog sveta da ne dozvoli virusnu i patogenu invaziju SAD u živote drugih zemalja i naroda“, ocenila je Jarova.

12:35 03.06.2022
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
Kremlj: Nemamo vremenski okvir za referendume o ujedinjenju sa DNR, LNR, Hersonom i Zaporožjem
11:52 03.06.2022
Istražni komitet Rusije saopštio je da je u napadima ukrajinskih snaga u Marijupolju ozbiljno oštećeno oko 70 odsto stambenih objekata, dok 20 odsto stambenog fonda nije moguće obnoviti.
Ova informacija objavljena je tokom operativnog sastanka koji je u Mariupolju održao šef Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin. U cilju utvrđivanja štete, već su dobijeni raniji satelitski snimci grada i organizovana je saradnja sa predstavnicima lokalne administracije.
11:52 03.06.2022
11:51 03.06.2022
Kijev je uz finansijsku podršku Velike Britanije snimio „fejkfilm o navodnim borbama protiv ruske vojske u Nikolajevskoj oblasti, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
Kako je rekao, nakon vojnih poraza u Marijupolju i u čitavom Donbasu kijevski režim odlučio je da snimi film kako bi podigao moral svojim vojnicima.

„Film navodno pokazuje visoku efikasnost ukrajinskih neonacista u borbama protiv ruske vojske uz primenu zapadnog naoružanja. Kako bi se unela dodatna dramaturgija snimljene su navodne borbe ukrajinskih nacista protiv daleko većeg broja ruskih vojnika iako ta bitka se nikada nije ni održala“, kazao je on.

Konašenkov je dodao i da su u ulozi ruske vojske bili lokalne jedinice teritorijalne odbrane, a zbog nedostatka ruske tehnike u vidu „trofeja“, korišćena su ukrajinska oklopna vozila.
11:42 03.06.2022
Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Uništen ukrajinski PVO „Osa-AKM“, četiri skladišta sa municijom i 13 tenkova
11:28 03.06.2022
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opredelio je nove zadatke specijalne operacije u Ukrajini, koji uključuju unapređivanje taktike i dodao da će se tempo operacije ubrzati, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

„Sergej Kužugetovič opredelio je nove zadatke, koji podrazumevaju unapređivanje dalje taktike. Usvojene mere omogućiće povećanje efikasnosti ofanzivnih manevara i doprineti ubrzanju tempa specijalne operacije“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Čečenski lider je takođe objavio da je ministar „iskreno zahvalio našim borcima za njihov doprinos u borbi protiv nacionalističkih i banderovskih formacija“.
Kadirov se u četvrtak u okviru radne posete Moskvi sastao sa Šojguom, a tom prilikom razmotreni su aspekti specijalne operacije i određeni dalji smerovi saradnje.
11:19 03.06.2022
Žetva pšenice  - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
Moskva: Rusija spremna da osigura bezbedni izvoz pšenice kad Kijev razminira luke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala