- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska unija odobrila šesti paket sankcija Rusiji

CC0 / Pixabay / Sankcije Rusiji, ilustracija
Sankcije Rusiji, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Savet Evropske unije konačno je odobrio šesti paket sankcija protiv Rusije, zbog situacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju za medije.

„Savet Evropske unije odlučio je danas da uvede šesti paket ekonomskih i personalnih sankcija protiv Rusije i Belorusije“, navodi se u dokumentu.

Prema saopštenju, nove ograničavajuće mere uključuju: uvođenje embarga na uvoz ruske nafte u toku šest meseci, a naftnih derivata u toku osam meseci; postepeni embargo na rusku naftu, koja se prevozi pomorskim putem, privremeno obustavljanje isporuka nafte cevovodima; isključenje iz SVIFT sistema „Zberbanke“, „Rosseljhozbanke“, i „Moskovske kreditne banke, zabranu emitovanja u Evropi televizijskih kanala „Rossija RTR/RTR Planeta“, „Rossija 24“, TV „Međunarodni centar“, dok istovremeno njihovi zaposleni mogu da nastave sa radom.
Kako se navodi u saopštenju, ti TV kanali „korišćeni su kao instrumenti manipulisanja informacijama i širenja dezinformacija“.
Kako se ističe, pravni dokument biće naknadno objavljen u službenom glasniku EU, a tada će biti poznato i ko će se sve naći na spiskovima personalnih sankcija. Nakon toga, sankcije će zvanično stupiti na snagu.
Prethodno je šef Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio da su šefovi država i vlada zemalja Evropske unije postigli dogovor o uvođenju embarga na uvoz dve trećine ruske nafte.
Kako je prethodno precizirao premijer Belgije Aleksandar De Kro, od delimičnog embarga na rusku naftu, bile bi izuzete Mađarska i Češka. Tako će Prag moći privremeno da nastavi da kupuje dizel iz Rusije, a Budimpešta dobiti na vremenu kako bi modernizovala svoje kapacitete za preradu nafte.
Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara objavio o početku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Rusiji.
Pogled na američki Kapitol - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
Američki kongresmen zatražio da se Mađarska kazni zbog protivljenja embargu na rusku naftu
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
SVET
EU odustala od sankcija patrijarhu Kirilu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala