- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU odustala od sankcija patrijarhu Kirilu

© Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Evropska unija odustala je od uvrštavanja patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila na sankcioni spisak zbog stava Mađarske, javila je agencija DPA pozivajući se na diplomatske izvore. Šef mađarske diplomatije smatra da je isključenje patrijarha Kirila sa sankcione liste EU za Mađarsku bilo principijelno pitanje zbog poštovanja slobode veroispovesti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Agencija nije navela nikakve druge detalje.
Nakon ove odluke dogovoren je šesti paket antiruskih sankcija koji sadrži postepeno odustajanje od isporuka nafte iz Rusije.
Nakon sednice Saveta Evrope mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je stav Mađarske po pitanju sankcija ruskom patrijarhu Kirilu odavno poznat.
„Stav Mađarske u vezi sa mogućim uvođenjem sankcija patrijarhu Kirilu odavno je dobro poznat partnerima iz Evropske unije... više puta je saopštavan poslednjih nedelja. Na vanrednom sastanku Saveta Evrope u ponedeljak-utorak niko nije bio protiv stava Mađarske“, navodi se u Orbanovoj izjavi koju je prenela agencija MTI.
Sa svoje strane mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je isključenje patrijarha Kirila sa sankcione liste EU za Mađarsku bilo principijelno pitanje zbog poštovanja slobode veroispovesti, to je i učinjeno.
„Postojao je još jedan važan momenat: patrijarh Kiril je konačno isključen sa sankcione liste. Za nas je to bilo principijelno pitanje, jer insistiramo – kao i u slučaju nacionalnih interesa – na slobodi veroispovesti. Strašno je i pomisliti kakve bi procese uzrokovalo uključivanje lidera jedne od najvažnijih hrišćanskih crkava u Evropi“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.
Prema njegovim rečima, tokom rasprave o šestom paketu evropskih sankcija, Mađarska je morala da se suoči sa mejnstrimom koji je zahtevao da se odustane od nacionalnih interesa, istrpi lažne optužbe mnogih evropskih političara i novinara.
„Borili smo se dugo, ali je vredelo“, napisao je Sijarto.
Ranije je objavljeno da se Mađarska protivi zahtevu da se ruski patrijarh Kiril stavi na spisak šestog paketa sankcija.
Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina izloženi genocidu od strane kijevskog režima“. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane RF, od 25. marta Oružane snage su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Kako je ranije navedeno, glavni cilj ruskog Ministarstva je oslobođenje Donbasa.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
Orban potvrdio: Mađarska neće dozvoliti da EU uvede sankcije ruskom patrijarhu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala