- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Zabrinutost Turske zbog članstva Švedske i Finske u NATO je opravdana

© Sputnik / Loola ĐorđevićRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Zabrinutost Turske zbog članstva Švedske i Finske u NATO je zasnovana na pravičnim i zakonitim elementima, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

„Predsednik Redžep Tajip Erdogan je u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a razmatrao molbu Švedske i Finske za članstvo u NATO. On je izjavio, da je zabrinutost Turske zasnovana na pravičnim i zakonitim elementima“, izjavio je predstavnik administracije turskog predsednika.

Turski predsednik je naveo i da bi Švedska i Finska u cilju članstva u NATO-u moraju da prekinu da pružaju podršku terorizmu, ukinu sankcije Turskoj i pokažu savezničku solidarnost. Generalni sekretar NATO-a je takođe obratio pažnju na potrebu da se ispune očekivanja Turske kao važnog NATO saveznika.
Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.
U Kremlju su ocenili da ovakav korak predstavlja egzistencijalnu opasnost po državu, dok je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno izjavila da je Rusija upozorila Finsku i Švedsku na posledice njihovog ulaska u NATO.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sa zahtevima Švedske i Finske za članstvo u Alijansi - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SVET
Stoltenberg najavio sastanak Turske, Švedske i Finske o proširenju NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala