- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg najavio sastanak Turske, Švedske i Finske o proširenju NATO-a

© AP Photo / JOHANNA GERONGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sa zahtevima Švedske i Finske za članstvo u Alijansi
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sa zahtevima Švedske i Finske za članstvo u Alijansi - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da narednih dana u Briselu saziva sastanak visokih predstavnika Turske, Švedske i Finske na temu proširenja Alijanse.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Moramo uzeti u obzir brige u oblasti bezbednosti svih saveznika u Alijansi... Stoga sazivam sastanak visokih predstavnika tri zemlje u Briselu narednih dana“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije u Vašingtonu nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
Stoltenberg je dodao da očekuje napredak po pitanju članstva Švedske i Finske pre samita Alijanse u Madridu krajem juna.
„U tesnom smo kontaktu sa Turskom, koja je najvažnija članica Alijanse, kao i sa zemljama koje su podnele zahtev za članstvo – Finskom i Švedskom. Sastaću se sa visokim predstavnicima narednih dana, a zatim ću nastaviti da pratim ovo pitanje kako bismo bili sigurni da je postignut napredak o finskom i švedskom zahtevu za članstvo u NATO-u. Voleo bih da ovo postignemo pre samita, ali shvatam da je za napredak neophodna saglasnost svih 30 članica“, objasnio je on.
Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio da je generalni sekretar NATO-a predložio da se održi sastanak ministara spoljnih poslova Turske, Finske i Švedske, kao i da Ankara čeka odgovor na svoje uslove koji su predočeni ovim zemljama za članstvo u NATO.
Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
SVET
Erdogan o ulasku Švedske u NATO: Ne možemo da zatvaramo oči na sankcije Stokholma prema Ankari
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
SVET
Erdogan: Zemlje koje podržavaju terorizam ne mogu u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala