- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Amerika doliva ulje na vatru u Ukrajini

© AP Photo / Rodrigo AbdUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Isporukama oružja Ukrajini Sjedinjene Američke Države dolivaju ulje na vatru u toj zemlji i time potvrđuju svoju nameru da ratuju do poslednjeg Ukrajinca, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Tu nema ništa novo. Smatramo da SAD ciljano i marljivo dolivaju ulje na vatru. Sjedinjene Američke Države očigledno se zaista drže pravca da će ratovati protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca. Isporuke (oružja) ne doprinose tome da se kod ukrajinskog rukovodstva probudi želja da obnove mirovne pregovore. Stoga, naravno, imamo negativan stav po pitanju toga“, rekao je Peskov, upitan kako će Kremlj reagovati na izjave iz SAD o nastavku isporuka oružja Kijevu.
Takođe je dodao da Moskva ne veruje predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom koji je rekao da Kijev ne namerava da upotrebi protiv Rusije višecevne bacače raketa povećanog dometa ukoliko ih dobije od Amerike.
„Da bi se nekome verovalo mora postojati iskustvo u slučajevima kada su data obećanja održana. Nažalost, takvo iskustvo u potpunosti izostaje. Naprotiv, čitav tok događaja potvrđuje, počevši od glavnog izbornog obećanja predsednika Zelenskog da će jednom za svagda okončati rat na jugoistoku Ukrajine, da obećanje nije održano. Ni Minski sporazumi nisu bili realizovani, pali su u zaborav, i to krivicom ukrajinske strane. Stoga nemamo poverenja u ukrajinsku stranu“, rekao je Peskov.
On je istakao da ruska vojska preduzima sve mere kako bi svela na minimum rizike ukoliko Ukrajina dobije američke višecevne raketne bacače sa povećanim dometom.
„Naši nadležni organi i Ministarstvo odbrane, graničari beleže sve rizike, sistematski ih procenjuju i preduzimaju odgovarajuće mere“, rekao je Peskov.
Govoreći o sastanku Putina i Zelenskog, portparol Kremlja je rekao da „apriori takav sastanak niko ne isključuje, niti ga je iko isključivao“.
„Međutim, sastanak treba da bude pripremljen i ima smisla da se Putin sastane sa Zelenskim samo da bi finalizirali neki dokumenat, a rad na tom dokumentu je obustavljen odavno i od tad nije nastavljan“, ocenio je Peskov.
Američki predsednik Džozef Bajden je potpisao zakon kojim se izdvaja vojna, ekonomska i humanitarna pomoć Ukrajini. Kongres je povećao iznos pomoći na skoro 40 milijardi dolara sa 33 milijarde dolara. Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini predviđa isporuke raketnih sistema „Himars“.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da isporuke oružja Ukrajini ne doprinose uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Ukrajinu razara jedan sukob ozbiljniji od rata – daleko od očiju javnosti
Raketni sistem HIMARS - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
RUSIJA
Bela kuća potvrdila: Ukrajina će dobiti raketne sisteme „Himars“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala