- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća potvrdila: Ukrajina će dobiti raketne sisteme „Himars“

© WikipediaRaketni sistem HIMARS
Raketni sistem HIMARS - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini predviđa isporuke raketnih sistema „Himars“, izjavio je visoki predstavnik američke administracije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sutra ćemo objaviti 11. paket pomoći u sferi odbrambene bezbednosti. Ovaj paket će uključiti i sisteme koji imaju veći radijus delovanja, između ostalog to će biti i sistemi „Himars“, rekao je predstavnik američke administracije.

Isporuka raketnih sistema će ojačati pozicije Ukrajine tokom pregovora i povećati njenu odbrambenu spremnost, naglasio je on.
Dodao je i da municija ovih raketnih sistema može da pogodi cilj na udaljenosti do 80 kilometara i Oružane snage Ukrajine neće moći da gađaju van ukrajinske teritorije. Predstavnik američke administracije je takođe izjavio i da je Kijev obećao da neće koristiti oružje koje je dobio, uključujući i sisteme „Himars“, protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.
Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini se procenjuje na 700 miliona dolara i uključiće, osim sistema „Himars“, radare, helikoptere, automobile i protivtenkovska sredstva, uključujući i protivtenkovske komplekse „Džavelin“.
List „Vol strit“ je ranije saopštio da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odobrila isporuke Ukrajini višecevnih bacača raketa i sistema „Himars“. Bajden je tvrdio da će SAD predati Ukrajini rakete koje mogu da gađaju Rusiju. Kongresmen iz Republikanske partije Adam Smit je kasnije nazvao predsednikove reči „nepažljivim komentarom“ i doveo ih u pitanje, jer bi zbog toga što imaju zajedničku granicu sve granate sa ukrajinske teritorije mogle doći do Rusije.
Nakon što je počela ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, Vašington i NATO saveznici isporučuju Ukrajini oružje. Moskva je nekoliko puta izjavljivala da isporuke zapadnog oružja samo odugovlače konflikt.
Američki predsednik Džozef Bajden je potpisao zakon kojim se izdvaja vojna, ekonomska i humanitarna pomoć Ukrajini. Kongres je povećao iznos pomoći na skoro 40 milijardi dolara sa 33 milijarde dolara.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da isporuke oružja Ukrajini ne doprinose uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.
Metaluški kombinat Iljič, Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
RUSIJA
Amerika zvanično isporučivala Ukrajini specijalne tehnologije iz 2010. godine /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala