- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Moguća kupovina ruske nafte po cenama ispod tržišnih

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Malo je verovatno da će cene gasa i prehrambenih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama u bliskoj budućnosti pasti u svetlu tekuće ukrajinske krize, smatra američki predsednik Džozef Bajden.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ideja da možemo da ‘pritisnemo dugme’ i snizimo cenu benzina nije mnogo verovatna u kratkoročnoj perspektivi. Isto važi i za prehrambene proizvode“, rekao je Bajden tokom događaja posvećenog isporukama hrane za bebe u SAD.

Američki predsednik dodao je da Zapad razmatra mogućnost kupovine ruske nafte po cenama ispod tržišnih umesto da odbije da je uvozi.
On je istakao da Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim saveznicima, traže opcije za obuzdavanje cena goriva koje rastu zbog sukoba u Ukrajini i antiruskih sankcija koje sve više utiču na isporuke energenata.
„Postoji problem koji se pojavio sada kada Evropa odlučuje da će dodatno ograničiti kupovinu ruske nafte. Aktivno se razmišlja o tome šta može da se učini – možda čak i kupiti naftu, ali po ograničenoj ceni“, rekao je Bajden, odgovarajući na pitanja novinara.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
RUSIJA
Zaharova: SAD traže od drugih da se priključe sankcijama Rusiji, iako one štete njima samima
On smatra da, ako takva odluka bude doneta, onda će Rusija zadržati mogućnost izvoza nafte, ali po „ceni znatno nižoj od one koja je sada uspostavljena na tržištu“.
Američki lider je dodao da namerava da u četvrtak podrobno iznese svoje gledište o problemima rasta cena u Sjedinjenim Američkim Državama.
Vašington je zajedno sa svojim saveznicima uveo nekoliko paketa sankcija ubrzo nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini. Ovim ograničenjima teško su pogođene i same Sjedinjene Američke Države – tamo su naglo porasle cene goriva, inflacija je dostigla rekordne nivoe, a prodavnice su počele da doživljavaju nestašicu brojnih kategorija robe. Sve se to odrazilo na rejtinge aktuelnog šefa države, čija popularnost među sugrađanima poslednjih meseci redovno pobija antirekorde.
Grčki tanker Minerva - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
EKONOMIJA
Micotakis: Evropske sankcije ne zabranjuju grčkim brodovlasnicima da prevoze rusku naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala