- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Micotakis: Evropske sankcije ne zabranjuju grčkim brodovlasnicima da prevoze rusku naftu

CC BY 2.0 / Darren Hillman/Flickr / Grčki tanker "Minerva"
Grčki tanker Minerva - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Šesti paket antiruskih sankcija koje je odobrila Evropska unija, uključujući naftni embargo, ne zabranjuje grčkim brodovlasnicima da prevoze rusku naftu, ali će se isporuke iz Rusije u Evropu smanjiti, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Grčki brodovlasnici poseduju 26 odsto svetske flote tankera.
Na konferenciji za novinare nakon vanrednog samita Evropske uniije u Briselu novinari su upitali Micotakisa kakav će uticaj embargo imati na grčko brodarstvo, s obzirom na značaj brodarstva za zemlju.
„Prevoziće se manje nafte iz Rusije u Evropu. Međutim, naglašavam, ne postoje sankcije koje se tiču grčkog brodarstva vezano za prevoz nafte iz Rusije u treće zemlje“, objasnio je premijer.
„Sada su svi odgovorni i možda po svojoj savesti razmatrati da li će u ovom trenutku želeti da se bave ovakvim prevozom robe iz Rusije. I, naravno, nema horizontalne zabrane, a ja ne mislim da će biti bilo kakvih značajnih posledica za grčko brodarstvo“, konstatovao je premijer.
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
RUSIJA
Zaobilaženje sankcija: Grčka glavni prevoznik ruske nafte
Micotakis je rekao i da „grčko brodarstvo može da igra veoma važnu ulogu“ u prevozu žitarica iz luka Ukrajine.
„U Ukrajini je do danas požnjeveno više od 20 miliona tona žita. Podržavamo inicijativu generalnog sekretara UN o odluci koja uključuje učešće Rusije u cilju stvaranja pomorskog humanitarnog koridora“, rekao je premijer.
Na pitanje da li će novi embargo EU dovesti do novog povećanja cena goriva, premijer je rekao da nije izvesno da će embargo dovesti do ovakvih posledica.
„Evropa je dužna da iskoristi sva raspoloživa sredstva. Znamo da svaki paket sankcija ima svoju cenu, ali za nas će ona biti manja nego za Rusiju“, rekao je Micotakis.
Na samitu u Briselu lideri EU su izglasali šesti paket antiruskih sankcija koji uključuje, između ostalog, postepeno uvođenje embarga na uvoz nafte iz Rusije. Zabrana će uticati samo na isporuke morem, a nafta koja dolazi preko naftovoda „Družba“ nije ograničena. Do kraja godine EU očekuje da će odustati od skoro 90 odsto uvoza ruske nafte.
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
RUSIJA
Poljski premijer: EU razmatra sankcije trećim zemljama da bi sprečila prodaju ruske nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala