- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Posle sedam godina Srbija može da bude ponosna na svoju decu /video/

© Foto : FSS/UEFASrbija kadeti
Srbija kadeti - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Fantastična avantura okončana je u Izraelu bolnim porazom posle penal lutrije (5:3), u kojoj su srpski kadeti poznati pod nadimkom „Familija“ eliminisani u polufinalu Evropskog prvenstva od vršnjaka iz Danske. Slobodno može da se konstatuje da je to najveći uspeh i najbolji rezultat mladih fudbalera još od Mundijalita i Novog Zelanda 2015. godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Godinama unazad mlade generacije Srbije ne mogu da naprave bitniji iskora na velikoj sceni, ali je blesak učenika selektora Radovana Krivokapića vratio nadu da su pred Srbijom bolji dani i da stiže generacija iz „klase 2005“ koja bi mogla da vrati stari sjaj mladoj reprezentaciji, kao što je bio slučaj kada su boje iste branili Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov, Boško Janković, Mirko Vučinić i ostali asovi.
Prethodnih nekoliko godina mlada reprezentacija nije uspevala da izađe iz grupe, dok je svojevremeno bila redovni akter završnice evropskih prvenstava, igrala je čak i finale sa Italijom 2004. godine kada je usledio minimalan poraz.
Ali, omladinske selekcije su osvetlale obraz i to 2013. i 2015. godine. Igrači uzrasta do 19 godina okitili su se zlatom u Litvaniji 2013. godine, kada su kapiten Marko Pavlovski, Predrag Rajković i ostali uspeli da nokautiraju Francusku i da postanu vladari Starog kontinenta.
Dve godine kasnije, Maksimović, Gaćinović, Sergej Milinković-Savić i ostali pokorili su svet, bacivši na kolena moćni Brazil posle produžetaka golom momka iz Banje Koviljače - Nemanje Maksimovića.
I od tada se čekalo da neka od mlađih generacija ponovo iskoči, da nas podseti na starea dobra vremena, što se i dogodilo u Izraelu na Evropskom prvenstvu.
Momci uzrasta do 17 godina pokazali su kako se srcem bori za svoju zemlju, kako se gine za svaku loptu, kako se fudbal igra unapred, ceni i poštuje lopta.
I ne samo to, pokazali su jedno zajedništvo, jedno drugarstvo, vrhunsku atmosferu, pa kao plod svega toga nije izostao ni rezultat.
Mogli su i više Stanković, Milošević, Mijatović, Džodić, Šljivić.... Mogla je penal lutrija lako da ode u drugom pravcu i da Mijatović, Milošević i svi oni talentovani momci pod komandom Radovana Krivokapića „skinu krunu“ aktuelnim prvacima Holađanima.
Nije se dalo... Istorija se ponovila baš kao i 1998. godine na Mundijalu u Francuskoj kada je legendarni Peđa Mijatović sa penala pogodio prečku. Sada, 24 godine kasnije ponovo je jedan Mijatović, samo sa drugim imenom - Jovan, uzdrmao prečku Holanđana. I to je jednom, nego dvaput!
Šteta! Na taj način završila se jedna fantastična priča koja je mogla da ima i drugačiji kraj. Ko zna, da su Orlići šokirali posle Danaca, Španaca, Turaka i Hrvata, možda bi se preko Francuza i domogli evropskog trona, ali... Šta je tu je, nije se dalo.
Učenici bivšeg krilnog fudbalera Crvene zvezde Radovana Krivokapića su na 11 utakmica pretrpeli samo jedan poraz, a imali su čak šest pobeda i četiri nerešena rezultata uz gol-razliku 27:16.
Postali su prava kaznena ekspedija, strah i trepet za rivale. Niko nije želeo da igra sa Srbijom, svi su želeli da je izbegnu, jer ovi momci ne znaju za strah već idu napred i igraju direktan i ofanzivan fudbal. Na gol više, pa neka bolji pobedi.
Na delu je prikazan i srpski inat! Grupa momaka od svega 17 godina koju sa trakom oko rupe predvodi sin Dejana Stankovića - Aleksandar, primila je prva gol u polufinalu od Holandije u 47. minutu, da bi posle u razmaku od svega pet minuta, od 50. do 55. uspela u potpunosti da preokrene rezultat.
To mogu samo ekipe koje imaju pobednički karakter, koje imaju hrabrost i znanje, volju i motiv da se izdignu iz teške situacije i dovedu se u položaj da budu pred vratima finala.
Ipak, nisu uspeli da izdrže jer ih je jedan pad koncentracije u poslednjih petanestak minuta koštao nerešenog ishoda (2:2), kasnije i penala sa kojima će se završiti njihova priča.
Bilo je suza po završetku susreta, ali nema kukanja. Zbog svega prikazanog na Evropskom prvenstvu u Izraelu glava bi trebalo da bude visoko uzdignuta!
Kao što je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi poručio: „Srpski kadeti su pravi mali heroji, oni su za mene prvaci. Pokazali su kako se bori za svoju zemlju“.
I zaista je tako. Samo neka nastave da rade i da budu pošteni prema sebi i drugima i uspeh će doći, prvom narednom prilikom.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
SPORT
Piksi rešio „misteriju Vlahović“ i poručio: Hoćemo prvo mesto u Ligi nacija
Orlići - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
SPORT
Prokletstvo se ponovilo posle 24 godine – ponovo Mijatović, ponovo prečka i Holanđani
Srpski napadač Dejan Joveljić - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
SPORT
Stigao je iz Srbije i ispisao istoriju američkog fudbala /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala