- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Habl“ uslikao galaksiju koja se krije iza Mlečnog puta /foto/

© NASA„Hablova“ slika spiralne galaksije IC 342,
„Hablova“ slika spiralne galaksije IC 342, - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
Svemirski teleskop „Habl“ uslikao je spiralnu galaksiju IC 342, takođe poznatu kao Kaldvel 5. Bez obzira kako nazvali ovu galaksiju, naučnici su imali određenih poteškoća da je posmatraju zbog prepreka na putu, zbog čega je dobila svoj nadimak „skrivena“, navodi NASA.
„Pojavljuje se blizu ekvatora bisernog diska Mlečnog puta, koji je prepun gustog kosmičkog gasa, tamne prašine i sjajnih zvezda koje nam zaklanjaju pogled“, napisala je NASA u saopštenju.
Habl može da proviri kroz krhotine, u određenoj meri, pošto teleskop ima infracrvene mogućnosti. Infracrveno svetlo je manje raspršeno prašinom i omogućava jasniji pogled na galaksiju iza međuzvezdane materije.
„Ovaj svetlucavi pogled licem na centar galaksije prikazuje isprepletene vitice prašine u spektakularnim krakovima koji se obavijaju oko briljantnog jezgra vrelog gasa i zvezda“, napisala je NASA o slici, piše portal „Spejs“.
„Ovo jezgro je specifičan tip regiona koji se zove jezgro H II — oblast atomskog vodonika koja je postala jonizovana. Takvi regioni su energetska rodna mesta zvezda gde se hiljade zvezda mogu formirati tokom nekoliko miliona godina.“
Plave zvezde jonizuju ili energiziraju vodonik koji okružuje njihova rodna mesta zbog emitovanja ultraljubičastog svetla, saopštila je NASA. Galaksija bi bila jedna od najsjajnijih galaksija na našem nebu da nema toliko prašine na putu.
IC 342 je takođe relativno blizu u galaktičkom smislu, samo 11 miliona svetlosnih godina od Zemlje. To je oko polovine prečnika našeg Mlečnog puta (prečnik 50.000 svetlosnih godina), što ga čini i relativno velikim.
Habl je u svemiru već 32 godine i nekoliko puta je fotografisao ovu galaksiju. Takođe možete uočiti njegovu sliku IC 342 u 2017. i 2010.
 rover „Perzeverans“ na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Istraživači otkrili da se zvuk na Marsu menja sa godišnjim dobima
Crna rupa u Mlečnom putu - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Prva fotografija velike crne rupe u našoj galaksiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala