- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Istraživači otkrili da se zvuk na Marsu menja sa godišnjim dobima

© NASA rover „Perzeverans“ na Marsu
 rover „Perzeverans“ na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
rover „Perzeverans“ na Marsu
Pratite nas
Istraživači iz Nacionalne laboratorije Los Alamos u Novom Meksiku, SAD, objavili su rezultate nakon rada na zvučnim snimcima koje je napravio rover „Perzeverans“ na Marsu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Rover već više od godinu dana snima ambijentalne zvukove na crvenoj planeti, a ono što naučnici sada pouzdano znaju jeste da je tamo veoma tiho.

„Toliko je tiho da smo u nekom trenutku pomislili da je mikrofon pokvaren!“, rekao je saradnik u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamosa Baptiste Šid.

Tim je utvrdio da na Marsu ima mnogo vrsta vetrova, od laganog povetarca do jakih vihora. Takođe, istraživači su proučavali fluktuacije zvuka na Marsu i potvrdili ranije iznesenu hipotezu da zvuci visokog tona putuju brže od onih niskih, piše međunarodni Sputnjik.
„Mars je jedino mesto u Sunčevom sistemu gde se to dešava u zvučnom opsegu zbog jedinstvenih svojstava molekula ugljen-dioksida koji čini atmosferu“, rekao je Baptist Šid.
Takođe je ukazano da se jačina zvuka na Marsu menja sa godišnjim dobima: tokom zime, ugljen-dioksid se smrzava na marsovskim polovima i atmosfera postaje manje gusta; kao rezultat toga, jačina zvuka varira oko 20 odsto u zavisnosti od godišnjih doba.
NASA je lansirala „Perzeverans“ u julu 2020, a rover je sleteo u Marsov krater Jezero 18. februara 2021. Očekuje se da će njegova misija – koja uključuje traženje znakova prošlog i sadašnjeg života na Crvenoj planeti – trajati najmanje jednu marsovsku godinu, što je oko 687 zemaljskih dana.
NASA rover na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nasin rover na Marsu snimio predmet koji izgleda kao vrata ulaza u podzemlje /foto/
SVET
Kineski rover pronašao tragove vode na Marsu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala