- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prva fotografija velike crne rupe u našoj galaksiji

© AP Photo / Event Horizon Telescope Collaboration Crna rupa u Mlečnom putu
Crna rupa u Mlečnom putu - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Grupa naučnika je uz pomoć osam radio teleskopa širom sveta, pod nazivom „Ivent Horajzon Teleskop“, objavila prvu fotografiju supermasivne crne rupe koja se nalazi u centru naše galaksije - Mlečni put.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Fotografija je objavljena na današnjoj održanoj konferenciji za novinare, prenosi agencija AP.
Crna rupa u centru naše galaksije nazvana Strelac A (zvezdica) je četiri miliona puta veća od mase našeg Sunca, a udaljena je oko 26.000 svetlosnih godina.
Kako navodi američka agencija, ista saradnja je zaslužna za stvaranje prve fotografije crne rupe ikada stvorene, koja je objavljena 2019. godine.
Crne rupe je izuzetno teško uhvatiti jer su bukvalno nevidljive zbog činjenice da je njihova gravitacija tolika, da ni svetlost ne može da „pobegne“ iz njih, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala