- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina preti Mađarskoj: Moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom „Družba“

© AP Photo / Petar PetrovNaftovod "Družba"
Naftovod Družba - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nas
Savetnik ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu a to je cev naftovoda „Družba“ koja ide preko ukrajinske teritorije u Mađarsku i sa kojim bi, kako kaže, „moglo nešto da se desi“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zerkalj smatra da je Mađarska iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.
„U rukama Ukrajine je odlična poluga – naftovod ‘Družba’ “, rekla je ona na Kijevskom formu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom nešto moglo da se desi.
Prema njenom mišljenju, tako nešto bi bilo umesno, ali u rukama predsednika i vlade je da rešavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to.
Naftovod počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.
Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu. Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije „Ukrtransnafta“, a Rusija plaća tranzit.
EU je uvela pet paketa sankcija protiv Rusije. U pripremi je i šesti paket ali glavna tačka sporenja je embargo na uvoz ruske nafte. Mađarska blokira usvajanje paketa sankcija uz obrazloženje da će to negativno uticati na mađarsku ekonomiju.
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
SVET
Istorijski preokret Orbana: Približavanje Rusiji od Mađara gubitnika napravilo – pobednike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala