- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriven drevni morski čudak: Nije imao oči, a kretao se pomoću neverovatnog para udova /foto/

CC0 / Pixabay / Morski svet — ilustracija
Morski svet — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nas
Paleontolozi u Kanadi otkrili su drevno morsko biće, koje je šetalo dnom okeana pre nekoliko stotina miliona godina i jednoglasni su u oceni da je bio — čudan.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kamenolom, u blizini istočne obale kanadskog jezera Simko, gde je pronađen ovaj fosil nosi naziv „Paleo Pompeja“, zbog ogromne količine morskih fosila u njemu.
Nazvana Tomlinsonus dimitrii, vrsta koju predstavlja nađeni primerak deo je izumrle grupe zglavkara, koji su živeli pre otprilike 450 miliona godina.
Drugi slični fosili bodljokožaca koji u ovoj oblasti ima u izobilju, obično sadrže mineralizovane delove tela za koje je veća verovatnoća da će se sačuvati tokom vremena. Međutim na iznenađenje naučnika, ova vrsta je potpuno mekog tela, što ovo otkriće čini zapanjujućim.
„Nismo očekivali da ćemo naći mekušca, na ovom mestu“, rekao je za „Lajv sajens“ vodeći autor studije Džozef Mojsik, ekolog i evolucioni biolog na Univerzitetu u Torontu.
„Kada razmišljamo o fosilima, obično mislimo na školjke i kosti dinosaurusa. Međutim, očuvano meko tkivo je veoma retko, a postoji samo nekoliko lokacija širom sveta gde su pronađeni mekušci", naveo je on.

Nije imao oči

Dugačak šest centimetara — malo kraći od kažiprsta — primerak ima ukrašeni štit za glavu koji sadrži dva zakrivljena roga prekrivena nekom vrstom bodlji. Telo životinje podseća na telo zglavkara, kao što su insekti i pauci, i imalo je više grupa udova, uključujući jedan veoma neobičan par.
„Ovaj neverovatan par udova nalazio se ispod glave. Bili su izuzetno dugi i imali su izbočine nalik stopalima, na samim krajevima. Smatramo da se tim ‘stopalima’, najverovatnije kretao po morskom dnu“, rekao je Mojsik.
„Takođe se čini da je bio slep, pošto uopšte nije imao oči“, dodao je on.
Istraživači su otkrili bizarnog člankonožaca prošlog leta tokom iskopavanja aktivnog kamenoloma u vlasništvu Tomlinson grupe, kompanije za infrastrukturne usluge sa sedištem u istočnoj Kanadi.
Prema rečima paleontologa, primerak podseća na drugu vrstu izumrlih zglavkara mekog tela pod nazivom Marrella splendens, pronađenih u Burgs Šejlu u Kanadi.
Slično njemu, kamenolom na jezeru Simko je nekada bio potopljen i bio je deo plitkog tropskog mora koje je pokrivalo veći deo današnje Kanade. Milionima godina na morsko dno su se taložili sedimenti.
„Možete zamisliti kako uragani pogađaju ovo plitko područje i zatrpavaju čitavu zajednicu organizama, zbog čega smo joj i dali nadimak ‘Paleo Pompeja’. Ovi organizmi su zakopani tačno tamo gde su i živeli, a ono što vidimo je da su zamrznuti u vremenu“, ukazao je Mojsik.
Mojsik i njegove kolege istraživači nadaju se da će ovo otkriće pomoći da se „popuni rupa“ u fosilnom zapisu kada je reč o ovoj vrsti zglavkara, navodi se u studiji, prenela je „Nacionalna geografija“.
Pterosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Zmaj smrti“: Paleontolozi otkrili novu vrstu letećih džinova /video, foto/
gekon - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Predatori za koje ne postoji neuhvatljiv plen /video/
Fosil ihtiosaurusa - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Fosil ihtiosaurusa sa netaknutim embrionima izvađen iz glečera u Čileu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala