- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Oprezno sa solarijumima: Kada veštačko sunčanje može da bude opasno

CC0 / Pixabay / Solarijum
Solarijum - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nas
Kako se približavaju maturske večeri, sve je više posla za kozmetičke salone, pa i solarijume. U pojedinim zemljama solarijumi su zabranjeni zakonom, a u Srbiji su zabranjeni za mlađe od 18 godina.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema nekim podacima, više od 10 odsto mlađih od 18 godina je bar jednom koristilo solarijum. Milica Gligorijević izjavila je za RTS da je kao maturantkinja prvi put bila u solarijum i da od tada redovno ide dva puta nedeljno, po 10 minuta.
„Već 16 godina verna sam solarijumu, ali strogo vodim računa. Ako smo pod antibioticima ili koristimo neku terapiju, solarijum ne smemo da koristimo“, rekla je Milica Gligorijević.
Od 2009. zakonom je zabranjeno korišćenje solarijuma maloletnicima. Ograničena je jačina zračenja — maksimalno kao sunce u mediteranskim zemljama u podne. Zato se u solarijumu koriste i posebne naočare, jer je zračenje opasno i za vid.
„U našim solarijumima se nalaze lampe čokoladnog tipa, koje daju bronzani ten. One su jačine 160 vati i to je najjača moguća jačina što se tiče lampi u solarijumu. Što se tiče zračenja, ono je minimalno u odnosu na sunce koje je štetnije nego solarijum danas, samim tim u solarijumu možete da kontrolišete minutažu“, navela je Aleksandra Lukač, vlasnica solarijuma.
U Nemačkoj i Velikoj Britaniji zabranjena je upotreba solarijuma, a 2017. Evropska unija donela je preporuku da se ne koriste.

Melanom i sunčanje

Melanom je jedan od najčešćih oblika raka kože. Prouzrokuje ga preterana izloženost suncu ili jako UV zračenje u solarijumima koje uništava zdrave ćelije kože i pretvara ih u maligne.
Pravilnik u Srbiji propisuje da u svakom salonu mora biti vidno postavljeno upozorenje da solarijum izaziva rak kože i korisnici moraju da daju pisani pristanak da se na sopstveni rizik izlažu UV zračenju.
„Zalažemo se za zabranu solarijuma iz više razloga. Znamo da su dokazani kao kancerogeni i u našem svakodnevnom ambulantnom radu primećujemo porast broja mladih sa melanomom, što ranije nije bio slučaj“, kazala je Danica Tiodorović iz Udruženje „Euromelanom“.
U Srbiji od melanoma godišnje oboli 650 ljudi, a bolest je izlečiva ako se na vreme otkrije.
krompir - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
DRUŠTVO
Sok od krompira: Čuvar zdravlja i lepote tela
Miran san — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
DRUŠTVO
Neki položaji tela tokom spavanja mogu da uspore starenje, ali šta je preče - mlađa koža ili dobar san
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala