- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sok od krompira: Čuvar zdravlja i lepote tela

CC0 / Pixabay / krompir
krompir - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
Pratite nas
Verovatno znate mnogo načina za pripremu krompira, ali verovatno ne da se od njega pravi i sok.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Korisna svojstva sirovog krompira su odavno poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome, i dalje se veruje da ga ne treba konzumirati u takvom stanju. To je greška, jer u svom sirovom obliku, krompir je veoma zdrava i izuzetno korisna hrana.
Postoje brojne zablude u vezi sa konzumiranjem krompira, na primer, preovladava mišljenje da je potrebno da se krompir oljušti pre jela, jer je njegova ljuska otrovna. U stvari, ljuska organski gajenih krompira ne sadrži nikakve materije koje su štetne po zdravlje.
Nezreli krompir sa zelenom korom, kao i krompir koji proklija može da bude opasan. Opasnost leži u solaninu – otrovu koji postoji u klicama i zelenim delovima krompira. Međutim, kod ovakvog krompira lako može da se ukloni ljuska pre upotrebe.
Stručnjaci smatraju da je sok od krompira pogodan za gastritis, jednu od najrasprostranjenijih bolesti modernog doba. Preporučuje se uzimanje jedne kašike soka od krompira koji je razblažen sa malo vode, pola sata pre doručka, ručka i večere.
Za čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, savetuje se uzimanje pola decilitra soka od krompira na prazan stomak, a zatim pola decilitra pola sata pre ručka i večere.
Dr Jovan Tucakov tvrdi da sok od krompira ima blagotvorno dejstvo na smanjenje nivoa šećera u krvi, kao i na bolesti pluća i disajnih organa, čak i kod teških bolesti kao što je emfizem, prenosi „Objektiv“.
Važan je i kao pomoć u borbi protiv oboljenja bubrega i jetre, ali i u slučajevima srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reumatizma…
Ispijanje soka od sirovog krompira je odličan način za jačanje imunog sistema. Osim toga, pomaže u smanjenju čestih glavobolja i menstrualnih bolova.

Prednosti soka od krompira:

jača imunitet
čisti telo od toksina
pomaže pri sprečavanju kožnih oboljenja
pomaže kod gastritisa i drugih stomačnih problema
snižava nivo šećera u krvi
pomaže kod bolesti jetre i bubrega
štiti od kardiovaskularnih bolesti
Ljuska krompira je doprinosi detoksikaciji tela i predstavlja izvor mnogih hranljivih materija.
Ako jedete neoljušten krompir, pogotovo onaj sirov, vaše telo će dobiti dosta dragocenih sastojaka, kao što su ugljeni hidrati, proteini, vitamini C i B6, kalijum, gvožđe, magnezijum i cink.
Važno je napomenuti da se vitamin Ce gubi kuvanjem, što je zaista velika šteta, jer sirov krompir srednje veličine (od 150 grama) ima čak 27 miligrama vitamina Ce, što čini 45 odsto od preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
Između ostalog, krompir je veoma efikasan u rešavanju problema sa kožom, daje čist i blistav ten, kožu bez akni i mitisera.
Zbog svog antiseptičkog svojstva, sjajno je sredstvo za čišćenje problematične kože, a budući da sadrži visok procenat vitamina Ce i skroba, hrani kožu i sprečava njeno starenje. Ako ga sameljemo i primenimo u obliku maske za lice, on će očistiti i zategnuti kožu.
Osim toga, može da pomogne u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je da redovno trljajte kritična mesta kriškama sirovog krompira.

Priprema soka od krompira

Priprema soka od krompira je veoma laka. Pre svega, operite krompir i uklonite sve klice i zelene delove kore. Onda ga isecite na tanje režnjeve, zavijte u platnenu tkaninu i iscedite sok. Možete koristiti i sokovnik.
Uvek treba piti sveže pripremljen sok od krompira, a možete ga pomešati sa voćem i povrćem po vašem izboru, kao što su jabuke i šargarepa, sok od limuna i med, kako bi se poboljšao ukus.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala