- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi pokušaj Zapada da Moldaviju uvuče u sukob u Ukrajini

© AP Photo / Aurel ObrejaPrivođenje bivšeg predsednika Moldavije Igora Dodona
Privođenje bivšeg predsednika Moldavije Igora Dodona - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nas
Privođenje bivšeg moldavskog predsednika Igora Dodona osumnjičenog za, kako je navedeno, pasivnu korupciju, nezakonito bogaćenje i veleizdaju nagoveštava da u Moldaviji kreće obračun s političarima koji iole odskaču od zapadne mantre i s pristalicama prijateljskih odnosa s Rusijom, pokušavajući da tu zemlju uvuku u sukob u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Generalno tužilaštvo Moldavije saopštilo je u utorak da je bivši lider Igor Dodon osumnjičen za uzimanja mita od biznismena Vladimira Plahotnjuka. Izvršen je pretres njegove kuće koji je trajao više od devet sati, a njemu je određen pritvor od 72 sata.

Moldaviju uvlače u sukob na Ukrajini

Vandredni profesor Katedre za političku teoriju na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) Kiril Koktiš ocenjuje za Sputnjik da privođenjem bivšeg lidera, Zapad želi da uvuče Moldaviju u sukob na Ukrajini.
„Nakon neuspešnog pokušaja zaoštravanja situacije u Pridnjestrovlju, kao i terorističkih napada, SAD pokušavaju privođenjem Dodona da vrate Moldaviju u konfrontaciju s Rusijom“, objašnjava stručnjak.
Koktiš smatra da ova situacija odgovara Londonu i Vašingtonu.
„London je prvo mesto gde se nameće podrška Ukrajini tokom specijalne ruske operacije. Ideja o podršci nastaje zbog činjenice da će Britanija pokušati da potpali sva potencijalna žarišta, počevši od baltičkih država, nastavljajući sa Moldavijom, Nagornim Karabahom i azijskim zemljama“, kaže stručnjak.

Ne zauzimaš američku poziciju? Ti si „Putinov agent“!

Kako navodi za Sputnjik ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Baranec, privođenje Dodona je primitivno optuživanje čoveka koji ima otvoren proruski stav, kao i strah sadašnjeg rukovodstva Moldavije od bivšeg lidera koji ima visok politički rejting u republici.
„Ova dva razloga su odigrala veliku ulogu u hapšenju Dodona“, ističe ekspert.
U današnje vreme, prema rečima Baraneca, ako političar zauzme neku drugu poziciju odmah mu lepe etiketu „Putinovog agenta“.
„Amerika lomi ruke onima koji se ne slažu i organizuje vojni udar. Takva je američka politika. Ako si protiv ruske specijalne operacije — ti si u krugu miljenika Bele kuće“, objašnjava sagovornik.

Dodonov stav se nije sviđao NATO i SAD

Baranec tvrdi da broj Dodonovih pristalica raste, kao i da ruska država može podržati bivšeg lidera političkim metodama.
„Kao građanin Rusije, veoma sam srećan što u moldavskom društvu postoje ljudi koji su na strani Dodona. Naša zemlja će podržati političara, kao i stranku koja ga smatra dostojnim liderom“, naglašava ekspert.
Prema njegovim rečima, bivši lider je imao proruski stav, a Sjedinjenim Državama to ne ide u prilog. „Oni su želeli da Moldavija bude orijentisana na NATO. Njegov stav se nije sviđao ni Alijansi ni SAD. Morao je da bude skinut sa položaja“, ističe on.
Portparolka Tužilaštva Moldavije Marija Kerpek izjavila je da su pretresi izvršeni u okviru slučaja koji je pokrenut na osnovu legitimne sumnje da je izvršeno krivično delo prema članu 324 (pasivna korupcija), članu 181, stavu dva (finansiranje političke stranke od strane kriminalne organizacije), članu 337 (veleizdaja) i članu 330, stavu dva (nezakonito bogaćenje).
Šef Tužilaštva za borbu protiv korupcije Elena Kazakova navodi da nije samo pretresena Dodonova kuća, već i „više drugih ljudi“. Prema njenim rečima, zaplenjena su dokumenta, kao i velike sume novca.
S tim u vezi, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj smatra da su tužbe protiv bivšeg predsednika Igora Dodona unutrašnja stvar Moldavije, ali da je zabrinut činjenicom da se proganjaju pristalice razvoja odnosa sa Moskvom.
Zbog privođenja bivšeg lidera, Partija socijalista Moldavije održala je protest ispred zgrade parlamenta u Kišinjevu, kao i Istražnog zatvora u kom se nalazi bivši lider. Socijalisti traže da političar bude pušten na slobodu, kao i izvinjenje od moldavskog predsednika Maje Sandu i svih resora pod njenom kontrolom za „sramnu predstavu koja je odigrana juče“, jer se radi o „čisto političkoj odmazdi“. Pripadnici partije najavljuju proteste širom zemlje.
Podsetimo, bivši poslanik Jurij Renite objavio je 2020. godine video-snimak na kojem se tadašnji predsednik Dodon sastaje sa liderom Demokratske stranke Vladimirom Plahotnjukom i njegovim zamenikom Sergejem Jaralovim. Na snimku Dodon je primio paket od Plahotnjuka, u kojem se, prema rečima poslanika, nalazila velika količina novca. Sastanak je održan u junu 2019. godine, a nekoliko dana kasnije Plahotnjuk je napustio zemlju.
Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je u junu 2020. odbilo da pokrene krivični postupak protiv Dodona, jer nije otkrilo znakove krivičnog dela. Tu odluku je podržao sud u Kišinjevu, ali je 17. maja Apelacioni sud poništio odluku.
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
RUSIJA
Kremlj o osumnjičenosti Dodona za veleizdaju: U toku je progon pristalica dobrih odnosa sa Rusijom
Igor Dodon - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
SVET
Dodon se oglasio iz pritvora: Vlast odlučila da zada snažan udarac opoziciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala