- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

IAEA: U Zaporoškoj nuklearci čuvaju se plutonijum i obogaćeni uranijum

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky  / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
Pratite nas
Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi tvrdi da se u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, koja je pod kontrolom ruskih trupa, čuva 30 tona plutonijuma i 40 tona obogaćenog uranijuma.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Trideset hiljada kilograma plutonijuma, 40 hiljada kilograma obogaćenog uranijuma, kojima moji inspektori nemaju pristup“, istakao je on u toku izlaganja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Grosi strahuje da je iz nuklearne elektrane moglo da nestane nekoliko stotina kilograma materijala za nuklearno oružje.
Ranije je objavljeno da Agencija pregovara sa Ukrajinom i Rusijom o omogućavanju ulaska stručnjaka u elektranu.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je krajem aprila demantovalo objave u zapadnim medijima o navodnoj „šteti“ na ukrajinskim nuklearnim objektima. Takođe je saopšteno da ruski vojnici kontrolišu situaciju u Černobiljskoj i Zaporoškoj nuklearnoj elektrani zajedno sa ukrajinskim čuvarima i zaposlenima u elektrani.
Nuklearna elektrana „Zaporožje“ na jugoistoku Ukrajine kod grada Energodara, koji je sada takođe pod kontrolom ruske vojske, izgrađena je između 1984. i 1995. godine i najveća je nuklearna elektrana u Evropi i deveta po veličini u svetu. Ima šest reaktora, ukupne snage oko 6.000 MVt, što je dovoljno energije za otprilike četiri miliona domova. Pre početka ukrajinske krize, 2014. godine, u stanici je radilo 11.500 ljudi.

Specijalna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Zona isključenja Černobilj  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Rusija u UN: Postoje rizici od provokacija na ukrajinskim nuklearnim elektranama
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Kijev: Rukovodstvo nuklearne elektrane u Zaporožju poštuje naređenja ruske vojske
Uranijum-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Obustavljanje isporuke uranijuma iz Rusije slomiće kičmu nuklearnoj industriji SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala