- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Obustavljanje isporuke uranijuma iz Rusije slomiće kičmu nuklearnoj industriji SAD

CC BY-SA 2.0 / / Uranijum-ilustracija
Uranijum-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Eventualno obustavljanje isporuke obogaćenog uranijuma iz Rusije u SAD pokazaće se kao kritično za američku nuklearnu industriju, smatra glavni urednik portala za nuklearnu energiju Atominfo.ru Aleksandar Uvarov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Američka nuklearna industrija pokušaće da utiče na američke vlasti da ne uvedu sankcije protiv isporuke uranijuma iz Rusije zbog situacije u Ukrajini, saopštili su zapadni mediji.
„Nuklearna industrija SAD zavisi od povoljnog ruskog uranijuma”, izjavio je za Rojters anonimni izvor. Prema podacima izvora agencije, elektroenergetske kompanije iz nuklearne industrije, uključujući 'Duke Energy Corp' i 'Exelon Corp' pokušavaju da lobiraju da se uranijumizuzme iz eventualnih sankcija.
„Nema mesta čuđenju. Prekid u isporuci ruskog obogaćenog uranijuma dovešće do izvesnog povećanja troškova američkih nuklearnih elektrana. Do izvesnog, ne preteranog povećanja”, saopštio je Uvarov za RIA Novosti.
On je još istakao da imajući u vidu da sa ekonomskog stanovišta jedan broj nuklearnih elektrana u SAD radi ili na nuli ili sa gubicima, povećanje cena atomskog goriva postaće kap koja će preliti čašu.
Nuklearna industrija SAD je najveća u svetu po količini proizvedene energije. Na osnovu baze podataka “PRIS” Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (MAGATE), u Americi trenutno rade 93 nuklearne energetske jedinice ukupnog kapaciteta 95,5 GWh, a koje proizvode oko 20 odsto enerije u zemlji. Udeo Rusije u isporuci uranijuma za potrebe nuklearne industrije u SAD iznosi oko 20 odsto.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
EKONOMIJA
Eksplodirale cene gasa, nafte i uglja – oboreni rekordi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala