- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Eksplodirale cene gasa, nafte i uglja – oboreni rekordi

CC0 / pixabay / Gas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Cene fosilnih goriva vrtoglavo rastu – gasni fjučersi u Evropi poskupeli su za skoro 60 odsto, svetske cene nafte ubrzale su rast na 7,5 odsto, a cena uglja je takođe oborila rekord i staje 400 dolara za tonu.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video-sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).

Cena gasa premašila 2.200 dolara

Cena gasnih fjučersa u Evropi porasla je u sredu već za skoro 60 odsto i obnovila istorijski maksimum – sada iznosi 2.226 dolara za hiljadu kubnih metara, sledi iz podataka sa londonske berze „ICE fjučers“.
Cena aprilskih fjučersa prema indeksu najlikvidnijeg evropskog čvorišta TTF na otvaranju je bila blizu 1.500 dolara, zatim su kotacije blago pale, nakon čega su prešle na stabilan rast. Maksimum cene u 11.58 po moskovskom vremenu dostigao je 2.226 dolara, što je 59,4 odsto više od cene proračunate prethodnog dana – 1.396,5 dolara.
Prethodno je cena aprilskih fjučersa na TTF čvorištu dostigla 2.011 dolara za hiljadu kubnih metara, a tokom prepodneva spot cena gasa u Evropi porasla je za 29 odsto u odnosu na zatvaranje u utorak i iznosila je 1.800 dolara.
Osim teške političke situacije oko Ukrajine, ove nedelje u Evropi se beleži blagi pad temperature i naglo smanjenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora – vetrogeneracije.
Rast berzanskih kotacija za gas primećuje se u svetlu činjenice da su SAD, EU, Velika Britanija, kao i niz drugih država uvele sankcije određenom broju pravnih i fizičkih lica iz Rusije nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin 24. februara objavio o početku specijalne vojne operacije u Ukrajini kao odgovor na apel lidera republika Donbasa za pomoć.
Osim toga, cena gasa prati povećanje cene nafte na maksimalne nivoe od juna 2014. godine.

Oboren rekord iz juna 2014. u ceni nafte

Svetske cene nafte ubrzale su rast na 7,5 odsto, cena marke „Brent“ premašila je 113 dolara po barelu prvi put od 30. juna 2014, sledi iz podataka o trgovanju.
Prema stanju od 14.11 po srednjoevropskom vremenu, cena majskih fjučersa za naftu „Brent“ skočila je za 7,53 odsto – na 112,82 dolara po barelu, a nekoliko minuta ranije premašila je 113 dolara. Aprilski fjučersi marke „VT“ porasli su za 7,5 odsto i iznose 111,18 dolara.
Alijansa OPEK plus je nakon sastanka u sredu saopštila da će nastaviti sa planiranim povećanjem proizvodnje za 400.000 barela dnevno u aprilu. Naredni sastanak organizacije zakazan je za 31. mart.

Cena uglja oborila rekord

Cena uglja dostigla je cenu od 400 dolara za tonu, što je novi rekord na tržištu. Pored uglja i cene nafte i gasa su ubrzale rast poslednjih dana, a Poljska planira da uvede i embargo na ruski ugalj.
Premijer Poljske Mateuš Moravecki je nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom izjavio da Poljska planira da po hitnom postupku uvede embargo na ruski ugalj, samo još čeka odluku Evropske komisije.
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
SVET
Skok cene energenata: Evropa će shvatiti da bez ruskog gasa ne može da funkcioniše /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala