- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skok cene energenata: Evropa će shvatiti da bez ruskog gasa ne može da funkcioniše /video/

© Sputnik / StringerVentil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Čak i kada se dogode manje bitni događaji od specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini, tržišta reaguju i cene berzanske robe doživljavaju uspon ili pad. Zbog toga gibanja na svetskim berzama i rast cena nafte gasa i drugih berzanskih roba u ovom trenutku ne bi trebalo da čude, urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.
Putnikovićeva, koja na Sputnjiku Srbija uređuje i vodi emisiju Energija Sputnjika, smatra da će se evropski političari na koje se vrši pritisak da ne kupuju ruski gas, kako kaže, dozvati pameti i shvatiti da bez ruskog gasa njihova društva ne mogu da funkcionišu.

Moskva nikad nije zavrnula slavine gasa

„Ono što je iz istorije poznato, još od vremena SSSR-a, Moskva nikada nije zavrnula slavine gasa prema Evropi, pa verovatno neće ni sada. A pogotovo što sada gas ne teče u većoj količini kroz Ukrajinu, nego postoji Severni tok 1, Turski tok i gasovod preko Belorusije i Poljske – Jamal“, objašnjava ona.
Govoreći o gasovodu Severni tok 2, čija je sertifikacija prekinuta na zahtev nemačkog kancelara Olafa Šolca, Putnikovićeva napominje da je važna činjenica da su u ovaj gasovod novac, i to ne mali, uložile i velike evropske kompanije. One poseduju pedeset odsto ovog gasovoda.
„Taj gasovod sigurno nije bacanje novca u rupu bez dna koja neće doneti profit. Već su se čuli komentari iz nekih od tih evropskih kompanija da neće da otpisuju to što su ulagali – znači da neće da poboljšavaju svoje stanje na berzama. Oni se svi nadaju da će taj gasovod da profunkcioniše“, kaže Putnikovićeva.
Što se tiče rasta cena nafte, Putnikovićeva naglašava da cena od oko 90 dolara za barel odgovara svima, dok je cena od 100 dolara za barel psihološka granica i njen prelazak izaziva zabrinutost – zbog toga ona predviđa pregovore velikih izvoznika i proizvođača oko toga kako sprečiti da se cena nafte ne vine u nebo.

Srbiji ne prete nestašice

Ukoliko ne bude većih ratnih poremećaja na tlu Evrope, Srbiji ne preti opasnost od nestašica, kako energenata, tako i drugih vrsta robe, smatra Putnikovićeva. Srbija proizvodi dovoljno pšenice, šećera i jestivog ulja, a nedavno je uvezla i dovoljne količine soli, a s obzirom da smo poljoprivredna zemlja, možemo da proizvedemo dovoljno ostalih namirnica.
Što se energije tiče, iako u EPS-u ima problema, naša zemlja uvozi električnu energiju iz okruženja, gde se ona može lako proizvesti.
„Znači, nama sada ne preti nikakva opasnost da ćemo ostati električne energije; gas nam stiže preko Turskog toka, ne kroz Ukrajinu, i Rusija nam sigurno neće zavrnuti slavinu. Sumnjam i da će se Bugarska, iako je članica NATO-a, usuditi da krene da manipuliše, jer bi se njena privreda i građani suočili sa velikim problemom“, ističe Putnikovićeva.
Srbija nije odustala od kupovine ruskog gasa ni devedesetih godina, za vreme sankcija i ni tada nas Rusija nije ostavila na cedilu, podseća naša sagovornica koja je mišljenja da se naša zemlja neće pridružiti antiruskim sankcijama.
„Mislim da će se ostati na odluci koja je bila i ranije da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da nas na promenu odluke ne može naterati nikakav zahtev Brisela ili SAD. Ako bismo uveli sankcije Rusiji, tada bismo zaista mogli da očekujemo da nam se smanje isporuke gasa. I ne mora da se smanji, dovoljno je da ne dobijemo sadašnju cenu, što bi se odrazilo na standard građana i dolazak investitora. Treba mudro odigrati i ne mešati se“, zaključuje Jelica Putniković.
U najnovijoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ Ljubinka Milinčić odgovora na pitanje da li Putin obnavlja rusku imperiju:
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Određene ruske banke biće isključene iz SVIFT-a, gori skladište nafte kod Kijeva /video/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala