- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev: Rukovodstvo nuklearne elektrane u Zaporožju poštuje naređenja ruske vojske

© Sputnik / Andreй SolomonovNuklearna elektrana "Zaporožje"
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Ukrajina je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da rukovodstvo nuklearne elektrane u Zaporožju poštuje naređenja komandanta Oružanih snaga Rusije, rekao je generalni direktor ove agencije Rafael Grosi.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Ukrajina je danas obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da, dok osoblje sa punim radnim vremenom nastavlja da upravlja nuklearnom elektranom (NPP) Zaporožje, rukovodstvo elektrane sada ima naređenja komandanta ruskih snaga, koji je preuzeo kontrolu nad lokacijom prošle nedelje", rekao je Grosi.
Ukrajina je takođe izvestila da bilo koje akcije rukovodstva nuklearne elektrane, uključujući mere vezane za tehnički rad šest reaktora, zahtevaju prethodno odobrenje ruskog komandanta, navela je Međunarodna agencija za atomsku energiju.
Rosi je dodao da je ukrajinski regulator obavestio agenciju da je izgubio komunikaciju sa svim preduzećima i institucijama u Marijupolju koji koriste izvore zračenja od 1. do 3. kategorije, te da nema informaciju o stanju u kom se nalaze.
„Komunikacija sa svim preduzećima i ustanovama lučkog grada Marijupolja koji koriste izvore zračenja kategorije 1-3 je izgubljena, a nema informacija o njihovom stanju, rekao je regulator. Takav radioaktivni materijal može naneti ozbiljnu štetu ljudima ako nije zaštićen i ako se s njim ne rukuje pravilno“, naveo je Grosi.
Ukrajinski regulator je takođe obavestio agenciju o problemima u komunikaciji sa osobljem černobiljske nuklearne elektrane, koja je trenutno moguća samo putem elektronske pošte.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala