https://lat.sputnikportal.rs/20220524/dovoljna-samo-soljica-dnevno-ove-bobice-su-pravi-melem-za-mozak-1137648994.html
Dovoljna samo šoljica dnevno: Ove bobice su pravi melem za mozak
Dovoljna samo šoljica dnevno: Ove bobice su pravi melem za mozak
Sputnik Srbija
Samo šoljica dnevno brusnica može da poboljša pamćenje, uspori razvoj demencije i smanji vrednosti lošeg holesterola, pokazalo je istraživanje naučnika sa... 24.05.2022, Sputnik Srbija
2022-05-24T14:55+0200
2022-05-24T14:55+0200
2022-05-24T14:55+0200
društvo
društvo
stil života
zdravlje
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/18/1137648237_0:181:1921:1261_1920x0_80_0_0_582e67771f02863b6a8c7be034e9b1fb.jpg
Oni su proučavali prednosti konzumiranja oko 100 grama brusnica dnevno među ispitanicima starosti od 50 do 80 godina i nadaju se da bi njihova saznanja mogla da utiču na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti, poput demencije, objavio je „Sajens dejli“.Vazur je napomenuo da su ranije studije pokazale da je veći unos flavonoida u ishrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije. „Otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Stoga smo želeli da saznamo više o tome na koji način brusnice mogu da doprinesu smanjenju neurodegenerativnih promjena povezanih s procesom starenja“, dodao je on.Kako brusnice utiču na funkcije mozgaIstraživački tim je pratio uticaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrednosti holesterola među 60 zdravih učesnika u periodu od 12 nedelja.Polovina njih dnevno je konzumirala sušene brusnice u prahu, što odgovara šoljici ili 100 grama svežih brusnica. Druga polovina je dobijala placebo. Reč je o jednoj od prvih studija koja istražuje dugoročni uticaj brusnica na kognitivne sposobnosti pojedinaca i zdravlje mozga ljudi.Rezultati su pokazali da je konzumacija brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje učesnika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuralnih struktura i na dotok krvi u mozak.„Kod učesnika koji su svakodnevno konzumirali prah od brusnice otkrili smo znatno poboljšanje epizodnog pamćenja, kao i poboljšanu cirkulaciju esencijalnih hranjivih supstanci, poput kiseonika i glukoze, do važnih delova mozga, značajnih za spoznajne procese, posebno za konsolidaciju pamćenja. U istoj je grupi uočeno i znatno smanjenje nivoa ‘lošeg’ holesterola, koje doprinosi razvoju ateroskleroze i zadebljanja arterija. Ta saznanja idu u prilog pretpostavci da svakodnevna konzumacija brusnica može da poboljša zdravlje krvnih sudova i delimično doprinese poboljšanju moždane perfuzije i spoznajnih procesa“, rekao je britanski naučnik.Kako je dodao, rezultati studije mogu da budu važan temelj za buduća istraživanja o konzumaciji brusnica i sličnog bobičastog voća i zdravlju moždanih funkcija, preneo je portal „Zimo“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220524/jedna-greska-prilikom-konzumacije-tresanja-moze-biti-veoma-opasna-1137642297.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220524/voda-s-limunom-carobni-napitak-ili-mit-1137645475.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220523/grickalice-koje-mogu-da-sprece-stvaranje-masnih-naslaga-na-stomaku-1137617990.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/18/1137648237_99:0:1806:1280_1920x0_80_0_0_9fd9b2e342121151d2cbca695b2e56b9.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, zdravlje, magazin
društvo, stil života, zdravlje, magazin
Dovoljna samo šoljica dnevno: Ove bobice su pravi melem za mozak
Samo šoljica dnevno brusnica može da poboljša pamćenje, uspori razvoj demencije i smanji vrednosti lošeg holesterola, pokazalo je istraživanje naučnika sa britanskog univerziteta.
Oni su proučavali prednosti konzumiranja oko 100 grama brusnica dnevno među ispitanicima starosti od 50 do 80 godina i nadaju se da bi njihova saznanja mogla da utiču na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti, poput demencije,
objavio je „Sajens dejli“.
„Očekuje se da će od demencije do 2050. godine bolovati oko 152 miliona ljudi na svetu. Zasad nema poznatog leka za tu bolest, pa je ključno potražiti alternativne načine koji bi mogli da doprinesu smanjenju rizika od njenog razvoja, poput načina ishrane“, rekao je vodeći autor istraživanja, Dejvid Vazur sa Medicinskog fakulteta u Norviču, koji je deo Univerziteta „Istočna Anglija“.
Vazur je napomenuo da su ranije studije pokazale da je veći unos flavonoida u ishrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije.
„Otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Stoga smo želeli da saznamo više o tome na koji način brusnice mogu da doprinesu smanjenju neurodegenerativnih promjena povezanih s procesom starenja“, dodao je on.
Kako brusnice utiču na funkcije mozga
Istraživački tim je pratio uticaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrednosti holesterola među 60 zdravih učesnika u periodu od 12 nedelja.
Polovina njih dnevno je konzumirala sušene brusnice u prahu, što odgovara šoljici ili 100 grama svežih brusnica. Druga polovina je dobijala placebo. Reč je o jednoj od prvih studija koja istražuje dugoročni uticaj brusnica na kognitivne sposobnosti pojedinaca i zdravlje mozga ljudi.
Rezultati su pokazali da je konzumacija brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje učesnika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuralnih struktura i na dotok krvi u mozak.
„Kod učesnika koji su svakodnevno konzumirali prah od brusnice otkrili smo znatno poboljšanje epizodnog pamćenja, kao i poboljšanu cirkulaciju esencijalnih hranjivih supstanci, poput kiseonika i glukoze, do važnih delova mozga, značajnih za spoznajne procese, posebno za konsolidaciju pamćenja. U istoj je grupi uočeno i znatno smanjenje nivoa ‘lošeg’ holesterola, koje doprinosi razvoju ateroskleroze i zadebljanja arterija. Ta saznanja idu u prilog pretpostavci da svakodnevna konzumacija brusnica može da poboljša zdravlje krvnih sudova i delimično doprinese poboljšanju moždane perfuzije i spoznajnih procesa“, rekao je britanski naučnik.
Kako je dodao, rezultati studije mogu da budu važan temelj za buduća istraživanja o konzumaciji brusnica i sličnog bobičastog voća i zdravlju moždanih funkcija,
preneo je portal „Zimo“.