- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Azovstalj - velika pobeda i prekretnica u izvršavanju Putinovih zadataka

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj
Uništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Ruske snage su preuzele čeličanu „Azovstalj” od ozloglašenog puka „Azov” (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji) i time kontrolu nad celim Marijupoljem, a to se može smatrati „velikom pobedom“ i u određenom smislu prekretnicom ruske specijalne vojne operacije i konflikta u Ukrajini, ocenjuje ruski vojni ekspert Ivan Konovalov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sa vojnog aspekta rano je reći da je ovo prekretnica, dok se sa psihološke tačke gledišta ovo može smatrati važnom prekretnicom. Istovremena predaja tolikog broja dobro motivisanog protivnika već je značajno uticala na protivnike ruskih snaga i narodne milicije LNR i DNR. Ovo je snažan udarac na njihov moral. Dakle, u određenom smislu, ovo jeste psihološka prekretnica, dok je u vojnom smislu, ostalo još nekoliko zadataka koje treba rešiti da bi se došlo do konačne prekretnice“, kaže ekspert.
Ruske snage su kontrolisale Marijupolj od sredine aprila, s izuzetkom čeličane „Azovstalj“ od 11 kvadratnih kilometara, gde se u katakombama tog kombinata utvrdilo skoro 2.500 naoružanih pripadnika puka „Azov” (zabranjenog u Rusiji) i drugih ukrajinskih snaga. Sledbenici ideologije Adolfa Hitlera i Stepana Bandere položili su oružje i predali se, čime je „srušena“ slika o njima kao „hrabrim borcima“ koju je o njima stvarala ukrajinska propaganda.
Kapitulacija „Azovaca“ i kraj borbe za „Azovstalj“ označava prelazak Marijupolja, drugog po veličini grada u Donjeckoj oblasti, pod punu kontrolu Rusije, što značajno menja ne samo stanje na frontu, nego i geopolitičku situaciju. Po oceni eksperata, Rusija će moći da koristi luku Marijupolj kako bi omogućila snabdevanje ne samo grada, nego i ruskih snaga na frontu u Donbasu, a takođe sada će biti stvoren i kopneni koridor do Krima – od Rostova preko Marijupolja i Melitopolja do Simferopolja, što će stvoriti uslove za stabilan razvoj ne samo Krima, već i čitavog juga Rusije.

Vojna prekretnica sve bliža

Ipak, da bi došlo do značajne vojne prekretnice trebalo bi zatvoriti nekoliko kotlova i pobediti na tim frontovima, kaže Konovalov. Jedan od zadataka snaga Donbasa i ruske vojske je rešavanje pitanja kod Lisičanska i Severodonjecka u Luganskoj Narodnoj Republici, gde se obruč steže oko nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika i plaćenika.
„Taj kotao je skoro zatvoren, a tu se nalazi značajan broj vojnika, koji i dalje imaju malu šansu da se izvuku, barem iz Lisičanska, ali Kijev ne izdaje takvo naređenje, čime svoje vojnike, kao i do sada, drži kao topovsko meso“, kaže Konovalov.
Ruski izveštači su prethodnih dana javljali o pojačanim aktivnostima ruske vojske koja ima zadatak da pomogne jedinicama Donjecke i Luganske narodne republike da dođu do administrativnih granica bivših oblasti i sada nezavisnih država, a među zadacima je i osvajanje dva strateški važna grada Kramatorska i Slavjanska. Kako ocenjuju eksperti, ako ruske jedinice opkole ukrajinsku vojsku u ta dva grada onda će imati veliku šansu da oslobode celu levu obalu Dnjepra i onda se može potpuno opkoliti Harkov.
„I treći je grad Avdejevka. Svaki od tih gradova ima svoj značaj. Generalno, to je front Donjecke grupe Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnih bataljona. Na južnom krilu je pitanje već rešeno uzimanjem pod kontrolu Marijupolja i zauzimanjem Volnovahe. Severni deo, od Avdejevke pa do Kramatorska i malo u stranu prema Severodonjecku - to je linija odbrane. Kada se problem u tih nekoliko kotlova konačno reši, tada ćemo sa sigurnošću moći da govorimo o vojnoj prekretnici. Ipak, Marijupolj je veoma velika pobeda, mada protivnik još ima nekoliko čvorova otpora koje sam naveo, a njihov pad će dovesti do prave vojne prekretnice“, objašnjava ekspert.

Kazne za ukrajinske zločince po zasluzi

Na pitanje može li se govoriti o nekim rokovima kada je reč o toku i završetku vojne operacije u Donbasu, Konovalov ocenjuje da „taj rok nije tako dug, s obzirom na stalne pritiske sa svih strana“.
„To pitanje se posebno pominje u informacionoj kampanji Zapada, gde se insistira na tome: „Zašto to traje tako dugo?“. Prvo, ne znam da se sukob sa takvim protivnikom može rešiti za kratko vreme, jer je to moćna, dobro naoružana armija, koja se osam godina spremala za novi napad na Donbas. Ali, presreli smo ih i zaustavili taj napad. Tu se radi o prilično brojnom i motivisanom protivniku, kome se stalno šalje vojna tehnika. Kako se to može brzo rešiti?! To je zapadnjačka pozicija – stalno gurati rusko društvo ka pitanju: ‘Zašto se oteglo?!‘. To je podla pozicija“, ocenjuje Konovalov.
Donjecke vlasti smatraju da je neizbežan tribunal protiv ukrajinskih boraca koji su se krili u čeličani „Azovstalj” u Marijupolju, dok Konovalov takođe smatra da je vojni sud neophodan.
„Bez sumnje, biće im suđeno, ali ne svima. Jasno je da će biti suđeno samo onima za koje se dokaže da su učestvovali u ratnim zločinima. Što se tiče ‘Azova’, o tome je besmisleno diskutovati, jer ‘Azovci’ nisu nikakav puk, nego takva ‘nadvladina’ vojna organizacija, za koju čak i nije jasno kome je bila potčinjena. ‘Azov’ u osnovi ima nacističku ideologiju i to je vojni instrument ukrajinskih nacista. Da li znate bar jednog esesovca kome nije suđeno po završetku Drugog svetskog rata?! Svim esesovcima je suđeno, pa će tako i svim ‘Azovcima’ biti suđeno. Marinci i graničari su druga stvar – njima će biti suđeno ako se dokažu zločini, a među njima takođe ima prilično ratnih zločinaca“, kaže Konovalov.
Kakva kazna čeka pripadnike tih ozloglašenih nacističkih jedinica koji su nad Rusima i ruskogovorećem stanovništvu činili najmonstruoznija mučenja i svirepa ubistva zavisiće od toga gde će im biti suđeno.
Ruski krivični zakon kao najstrožu kaznu predviđa doživotnu robiju, dok je smrtna kazna ukinuta, a u DNR i LNR ne postoji moratorijum na smrtnu kaznu.
„Uvek smo o tome polemisali. Jasno je da će biti pritiska svetske zajednice i da će se oko toga ozbiljne igre igrati, kao što su ponovni pokušaji ocrnjivanja Rusije, Moskve, Donjecka i Luganska. Ipak, presuda će biti pravedna i što je najvažnije njima će se suditi. A glavna suština tog suda nije čak ni u osudi tih ljudi, već u osudi ukrajinskog nacizma. Sve će to biti dokumentovano, predstavljeno javnosti i o svemu tome će se još dugo pričati. A onda neka odgovaraju ova gospoda koja su podržavala, negovala i hranila te naciste, ili će opet reći: ‘To je sve propaganda, sve je izmišljeno’, što bi bilo smešno. U svakom slučaju, sam fakt postojanja tribunala i održavanja suđenja je važan, a oni će dobiti ono što zaslužuju“, zaključio je ekspert.
Azovci - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
RUSIJA
Kukasti krst i satanistički simboli na telima zarobljenih Azovaca /video/
Obala Azovskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
RUSIJA
Krim: Azovsko more sada pripada Rusiji i DNR
Pogled na Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
RUSIJA
Obnova Marijupolja već počela, na mestu Azovstalja može da nikne tehnopark
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala