- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Krim: Azovsko more sada pripada Rusiji i DNR

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaObala Azovskog mora
Obala Azovskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Azovsko more je postalo zajedničko za Rusiju i Donjecku Narodnu Republiku, izjavio je stalni predstavnik Krima pri ruskom predsedniku, zamenik premijera krimske vlade Georgij Muradov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Specijalna operacija je omogućila DNR da dođe do Marijupolja i oslobodi južni deo republike koji su okupirali ukrajinski nacionalisti, čime je obezbeđen pristup Azovskom moru. Dakle, to je more koje delimo sa DNR“, objasnio je Muradov.
Prema njegovim rečima, nakon oslobođenja Hersonske i južnog dela Zaporoške oblasti od ukrajinskih nacionalista i utvrđivanja njihovog statusa, kijevske vlasti će očigledno izgubiti pristup Azovskom moru.
Ranije je poslanik Državne dume sa Krima Mihail Šeremet izjavio da je Ukrajina usled ruske specijalne operacije izgubila pristup Azovskom moru, čime su sprečeni planovi NATO-a da se učvrsti u regionu izgradnjom vojnih baza.
Podsetimo, portparol Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov izjavio je 20. maja da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio predsednika Vladimira Putina da je završena operacija potpunog oslobađanja „Azovstalja“ i Marijupolja od ukrajinskih ekstremista i vojnika.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Nakon čega su usledile i najoštrije do sada sankcije Zapada protiv Rusije.
Pripadnici Narodne milicije DNR na oklopnom vozilu prolaze kroz Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Zašto je Marijupolj ključna tačka ruske specijalne operacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala