- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zahtev Finske za ulazak u NATO neodgovoran čin - provicira svetski rat

Finska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Zahtev Finske za ulazak u NATO i entuzijazam sa kojim je to prihvaćeno kao „pobeda“ u ratu protiv Rusije od strane kolektivnog Zapada, predstavlja neodgovoran čin koji direktno ugrožava evropsku i svetsku bezbednost i može faktički da predstavlja i direktan početak Trećeg svetskog rata, ocenjuje nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Neboša Čović.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On podseća na to da je posle pobede nad nacizmom 1945. godine postojanje Finske, koja je u Drugom svetskom ratu učestvovala kao članica nacističke koalicije predvođene Nemačkom, dozvolio upravo Sovjetski Savez, a na osnovu ugovora između tadašnjeg Sovjetskog Saveza, čiji je pravni naslednik Ruska Federacija, i Finske, kojim je zapravo postojanje te zemlje i trajno vezano za njenu neutralnost.

Zahtev Finske za članstvo u NATO vodi u svetski rat

„Svako kršenje ovog ugovora dovodi do toga da on više neće važiti i Ruska Federacija, ako ne grešim, po tom ugovoru ima pravo aneksije Finske. Znači, odustajanjem od neutralnosti na koju se Finska obavezala zapravo se direktno ili indirektno objavljuje rat Ruskoj Federaciji. NATO, pri tome, krši svoj Član 10 Severnoatlantskog sporazuma, prema kome princip tih „otvorenih vrata“ za prijem novih članica važi isključivo u situacijama kada se ni na koji način ne ugrožava bezbednost transatlantskog područja, a kada je u pitanju prijem Finske to ne samo da ne doprinosi bezbednosti ovog područja, već vodi direktno u rat“, upozorava Čović.

Iako su, kako dodaje, na Zapadu mnogi svesni ove činjenice, o tome se ćuti ili se pak na to gleda kao na nešto što se desilo davne 1945. godine i veruje se da se svet od tada promenio.
„Ali, da se svet toliko promenio onda je i te ugovore trebalo menjati. Inače, i mi u Srbiji imamo jako loše iskustvo sa Finskom i njihovim „ekspertima“. Setite se Račka i forenzičara koji su to radili i kakvu su spletku tu napravili. U svakom slučaju, sudeći po svemu onome što se događa, evidentno je da Zapadu, preciznije rečeno Americi, odgovara rat na području Evrope, dok nam sa druge strane ponašanje Evrope i Evropljana govori da su oni postali direktna američka kolonija i to uz pomoć NATO-a. To su činjenice, a druga je stvar da li neko to hoće da prizna ili ne. Ali, mi treba otvorenih očiju da gledamo šta se događa i kakva se velika opasnost nadvila nad evropsku i svetsku bezbednost“, ukazuje Čović.

Da li će prevladati razum?

Upitan da li postoji neko ko može da ovaj opasan put kojim su Finska i Švedska krenule zaustavi i da li bi to mogao biti turski lider Erdogan, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i bivši predsednik Koordinacionog centra za KiM kaže da ako se poštuju pravila u NATO, sporazumi koji su potpisani i pomenuti Član 10, svi oni koji su normalni bi to trebalo da zaustave.
„Očekujem da gospodin Erdogan ostane dosledan svojim izjavama, što mislim i da hoće i ako u tome uspe on će biti veliki faktor mira u odnosu na situaciju u kojoj se Evropa i svet nalaze. Iskreno se nadam da će prevladati razum, ali ako pogledate kako se spinuje u zapadnim medijima i njihovim mejnstrim medijima, verovatno će probati i ovo da gurnu pod tepih, ili da zamene teze ili da izmisle nekakve druge raznorazne razloge, kao što i rade. Dodatni vrhunac licemerja je da se na Zapadu prave raznorazne „kancelarije“, takozvana ministarstva istine u Americi, a tim putem „borbe“ protiv dezinformacija je krenula i Evropa, iako to zapravo prvo treba da primene na sebe“, smatra Čović.
On podseća da do sukoba i vojne operacije na prostoru Ukrajine ne bi ni došlo da su ispoštovani sporazumi Minsk 1 i Minsk 2.
„Garanti tih sporazuma bile su Francuska i Nemačka. Međutim, Sjedinjene Američke Države nisu, na žalost, želele da se ti sporazumi sprovedu do kraja i došli smo u situaciju u kojoj se sada nalazimo“, zaključuje Neboša Čović za Sputnjik.
Ambasadori Švedske i Finske predali su 18. maja generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahteve za stupanje u Alijansu. Predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko poručila je da će reakcija Rusije na članstvo Finske i Švedske u NATO na vojnom planu biti srazmerna prisustvu NATO-a na teritorijama tih zemalja.
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
SVET
Neprijatelj pred vratima: Zašto se Finska i Švedska užurbano uvlače u NATO?
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
SVET
Bajden: Švedska i Finska ispunjavaju sve zahteve NATO, širenje nije pretnja nikome
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala