- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Švedska i Finska ispunjavaju sve zahteve NATO, širenje nije pretnja nikome

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Predsednik Amerike Džozef Bajden primio je u Beloj kući finskog predsednika Saulija Ninistea i premijera Švedske Magdalenu Anderson nakon što su dve zemlje podnele zahtev za prijem u NATO. On je ocenio da te dve zemlje odgovaraju svim kriterijumima za članstvo u Alijansi i izrazio uverenje da će njihov prijem ojačati savez.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Oni odgovaraju svim zahtevima NATO… Postojanje dva nova člana na krajnjem severu povećaće bezbednost naše Alijanse , produbiti saradnju u sferi bezbednosti“, rekao je Bajden.
Bajden je dodao da širenje NATO nije pretnja nijednoj zemlji i izneo uveravanja da Severnoatlantski savez ima odbrambeni karakter.
„Ulazak novih članica u NATO nije pretnja nijednom narodu. I nikad nije ni bilo. Cilj NATO je da se zaštiti od agresije. Takav je cilj - zaštita“, naveo je on.
Niniste je izjavio da Finska ozbiljno shvata zabrinutost Turske u kontekstu širenja NATO i spremna je da razmotri sva sporna pitanja.
„Tursko rukovodstvo je nedavno izrazilo zabrinutost zbog naše aplikacije za članstvo u NATO. Želim da kažem nešto o tome… Osiguravaćemo bezbednost Turske isto kao što Turska bude osiguravala našu. Ozbiljno se odnosimo prema problemu terorizma, osuđujemo ga u svim oblicima i aktivno učestvujemo u borbi protiv te pretnje“, rekao je finski predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare.
On je dodao da je Finska spremna da razmotri sporna pitanja i dodao da je diskusija već vođena i da će se uskoro nastaviti.
Finski lider je izrazio nadu da će zahtev njegove zemlje za prijem u NATO imati široku podršku među članicama Alijanse i da će se proces ratifikacije brzo završiti.
Premijer Švedske je rekla da računa na brzo pristupanje NATO i da zemlja vodi dijalog sa svim članicama, uključujući i Tursku kako bi se razrešila sva pitanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala