- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Šum vetra u borovima”: Ruski stručnjaci otkrivaju šta je potrebno za savršen čaj

CC0 / / Čaj od kamilice
Čaj od kamilice - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Međunarodni dan čaja obeležava se 21. maja. To je napitak sa hiljadugodišnjom istorijom i bezbroj mitova. Ruski stručnjaci su otkrili zašto je za savršen čaj ključan „šum vetra u borovima”, da li je istina da je u kesicama čaja prašina, kao i da li je aromatizovani čaj štetan.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Jedno od glavnih pitanja je da li je ispravno u pripremi čaja koristiti kipuću vodu. Sve zavisi od vrste, jer je neke sorte, na primer, zeleni čaj, bolje pripremati s malo prohlađenom vodom (do 70-80 stepeni), čime se dobija nežni napitak blago slatkastog ukusa. Zbog previše vrele vode, čaj može poprimiti kiselkasti i gorak ukus“, objašnjava Julija Mališeva, predsednica „Čajnih susreta“ na Konfučijevom institutu pri Ruskom državnom univerzitetu.

Za savršen čaj potreban je - „šum vetra u borovima”

Prema rečima Denisa Kovešnikova, suosnivača kluba „Radionica pravljenja čaja“, pravila pripreme nisu kruta, ali postoje nijanse u zavisnosti od sorte čaja.

„Drevna monografija „Čajni kanon” preporučuje fazu ključanja, koju Kinezi nazivaju 'šum vetra u borovima'. To je 90-93 stepena”, kaže stručnjak.

Andrej Šipulin, autor projekta „Čaj 108“, smatra da u određivanju optimalne temperature može da pomogne iskustvo.
Kako je objasnio, žuti je najbolje pripremati sa vodom čija je temperatura 85-90 stepeni, crni – 95-100 (odgovara i kod aromatizovanog), ulong i puer čaj – 100. On je dodao da je idealna temperatura za pripremu svežeg belog čaja 95-100 stepeni, a starog 100 Celzijusovih stepeni.
© Fotolia / Belokoni DmitriČaj
Čaj - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Čaj
Generalno, što je „nežniji“ i mlađi čaj, to je potrebna i manja temperatura vode.
Kovešnjikov je još objasnio da kad je u pitanju dodavanje citrusa u čaj, ni tu nema oštrih pravila.
„U dobar kineski čaj, citrusi se ne dodaju, jer to ubija ukus. Međutim, ukoliko ste prehlađeni ili želite, puer čaj je uz dodatak limuna veoma koristan. Kinezi čak dodaju ceo isceđen limun ili mandarinu“, objašnjava on.

Da li je u kesicama čaja – prašina?

Smatra se da čaj u kesicama izum trgovca Tomasa Salivana. On je 1904. godine poslao klijentima uzorke novih sorti, upakovane u svilene vrećice, a kupci su mislili da čaj tako i treba pripremiti.
Danas se čuju razna mišljenja o čaju u kesicama. Jelena Ivanova, glavni sudija šampionata „Masters Kup čaja Rusija 2001-2022“ i autor kolumne „Lejdi Tanin“, potvrđuje da se u kesicama čaja stvarno nalazi prašina. Ali, ne kućna, naravno!
Prema njenim rečima, postoji podela listova čaja prema veličini i prašina je naziv za jednu od veličina frakcija: to znači da je veoma izdrobljen, što omogućava maksimalnu interakciju sa vodom, a samim tim, i bržu pripremu.
© Depositphotos.com / 5PHČaj sa limunom, medom i đumbirom
Čaj sa limunom, medom i đumbirom - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Čaj sa limunom, medom i đumbirom
Prema savetima, treba obratiti pažnju na kvalitet sirovine i proizvođača.
„Postoje brendovi koji proizvode kesice najviše klase. One su uglavnom svilene i ima jako dobrog čaja“, ističe Šipulin.

Da li je istina da je loš čaj uvek aromatizovan?

Jelena Ivanova smatra da ako je čaj loš – znači da je izgubio neke od potrošačkih svojstava. Drugim rečima, naglašava ona, izgubio je sopstvenu jaku aromu. U tom kontekstu je aromatizacija, u stvari, poboljšanje.
Takva „nadogradnja" se koristi prilično često. Razlog je prodaja proizvoda. Međutim, ima i proizvoda lošeg kvaliteta koji nisu aromatizovani.

Da li je visina na kojoj je čaj ubran presudna za kvalitet?

„Čaj, koji je ubran na većoj nadmorskoj visini aromatičniji je i slađi. Zbog razlika u dnevnim i noćnim temperaturama, u listu se obrazuje više etarskih ulja i pektina“, ističe Ivanova.

Ali, kako navode stručnjaci, postoje i izuzeci od tog pravila.
© Fotolia / NishihamaZeleni čaj
Zeleni čaj - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Zeleni čaj
Takvih nijansi je, uopšte, mnogo, jer je kultura čaja veoma bogata. Njeno proučavanje je interesantan, ali beskonačan proces. Međutim, jednu posebnu karakteristiku ovog napitka, verovatno, znaju svi. Čak i ako čaj koji je pripremljen nije najizuzetniji i najkvalitetnije sorte, već iz kesice i aromatizovan, razgovori uz šoljicu čaja ipak su posebni.
Priroda - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zašto je žalfija moćna biljka
Šoljica kafe - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
DRUŠTVO
Da li bi osobe sa povišenim krvnim pritiskom trebalo da piju kafu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala