- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto je žalfija moćna biljka

© Sputnik / SputnjikPriroda
Priroda - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Mirišljavi žbunovi kadulje ili žalfije sivozelenkaste boje i ljubičastih cvetova divlje rastu u širokom pojasu Mediterana, ali i u Sićevačkoj klisuri. Kako se i za šta upotrebljava žalfija?
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Novinar i narodni travar Momčilo Antonijević, ističe da je žalfija divlja biljka, prvenstveno lekovita i medonosna. Mediteranska je biljka i kažu da raste na brdu iza mora. Karlo Veliki čuveni franački car bio je veliki ljubitelj žalfije i naredio je da ova biljka mora da se gaji u svakom manastiru širom njegovog carstva.
Žalfija u svom sastavu ima esencijalna ulja koja daju taj eterični miris, sadrži tanine i još neke lekovite supstance.
„Zahvaljujući Brojsu fitoterapeutu krenula je moda da se žalfija prvo kuva pa joj se dodaju sve druge biljke. Tada eterična ulja ispare. Nekada je potrebno preskočiti ulje žalfije, jer može da se izazove konvulzija. Čaj od žalfije ne treba da piju mala deca, trudnice, dojilje, pacijenti sa epilepsijom“, objašnjava Antonijević, prenosi RTS.
On ističe da čaj od žalfije deluje kao jak antiseptik, zaustavlja i krvarenje, pa se preporučuje za ispiranje usne duplje. Preporučljiv je i kod žena u menopauzi, jer je hormonalni balanser. Koristi se za inhalaciju pomešan sa eukaliptusom. Preporučuje se ljudima koji imaju problem sa jetrom, meša se sa nanom ili matičnjakom. Pije se bez šećera.
Žalfija se koristi i u kozmetici, meša se sa glinom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala