https://lat.sputnikportal.rs/20220520/zasto-ne-bi-trebalo-sodu-bikarbonu-koristiti-umesto-praska-za-pecivo-1137538395.html
Zašto ne bi trebalo sodu bikarbonu koristiti umesto praška za pecivo
Zašto ne bi trebalo sodu bikarbonu koristiti umesto praška za pecivo
Sputnik Srbija
Pojedini ljudi veruju da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar i često ih upotrebljavaju prilikom pripreme jela. 20.05.2022, Sputnik Srbija
2022-05-20T13:27+0200
2022-05-20T13:27+0200
2022-05-20T13:27+0200
društvo
društvo
stil života
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/14/1137538349_0:104:1920:1184_1920x0_80_0_0_8524bae6deb96a54dfa77c8afeb288c4.jpg
Međutim, soda bikarbona i prašak za pecivo su različiti po hemijskom sastavu i ne mogu jedno drugo da zamene.Soda bikarbonaSoda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen-dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.Prašak za pecivoS druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost. Nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i teksturu pečenih namirnica.Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva.Treba imati na umu da, kada pečete kolače i koristite sodu bikarbonu, treba da dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali, preneo je portal „Kliks“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220518/kako-se-odvici-od-secera-1137483122.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220516/da-li-je-bananama-mesto-u-frizideru-1137373190.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220516/zasto-je-jod-vazan-za-organizam-1137395403.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/14/1137538349_102:0:1819:1288_1920x0_80_0_0_0a7510274832abcf73886b33eb3a38c6.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, magazin
društvo, stil života, magazin
Zašto ne bi trebalo sodu bikarbonu koristiti umesto praška za pecivo
Pojedini ljudi veruju da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar i često ih upotrebljavaju prilikom pripreme jela.
Međutim, soda bikarbona i prašak za pecivo su različiti po hemijskom sastavu i ne mogu jedno drugo da zamene.
Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen-dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.
S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost. Nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i teksturu pečenih namirnica.
Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva.
Treba imati na umu da, kada pečete kolače i koristite sodu bikarbonu, treba da dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali,
preneo je portal „Kliks“.