- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako se odvići od šećera?

CC0 / Pixabay / kolači
kolači - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Naravno, odricanje od šećera jednako je potpisivanju kazne, jer bez njega ne možemo. Glukoza je glavni izvor energije za ćelije, neophodna je, kao i vazduh i voda. Bez toga padamo u depresiju, plačemo bez razloga, osećamo se letargično, život postaje tužan. Ali, kako se onda odvići od šećera?
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Umesto da glukozu unosimo putem zdrave hrane poput povrća, voća, žitarica, mi se, nekontrolisano, oslanjamo na peciva, slatkiše, gazirana pića. Na taj način biramo ono što pruža trenutni užitak i zadovoljstvo. Kao rezultat toga, čeka nas višak kilograma, gubitak energije, beživotna koža s uvek neprijatnim bubuljicama. Ova slika ne uliva optimizam.
Žudnja za slatkim ima mnogo razloga, kako psihičkih tako i fizioloških.

Zamena pojmova

Slatkiši nam se posebno traže kada smo pod stresom, prolazimo kroz krizu u odnosima ili posao ne ide. Telesna aktivnost takođe utiče na želju za slatkim – ili je ima previše ili, obratno. Slatkiši kompenzuju dosadu, nezadovoljstvo, emocionalno izgaranje.

Voda kao alternativa

Jaka žeđ je slična gladi. Slična je situacija i sa slatkišima. Ako želite slatkiše, popijte čašu vode. Trebalo bi da pomogne. Ali, pronađite meru – višak tečnosti može dovesti do suprotnog učinka, izazivajući želju za slatkim.

Podsetnik na prošlost

Ako znate da mirisi evociraju uspomene iz prošlosti, trebalo bi da vam je ovo poznato. Ponekad su proizvodi povezani s prijatnim sećanjima iz detinjstva, mladosti, nekog vrlo značajnog perioda u životu. Tada je veoma teško odoleti iskušenju. Alternativno, možete pronaći zdraviju verziju svog omiljenog jela.

Sezonsko raspoloženje

Da li ste primetili da u proleće brže prelazimo na laganiju ishranu? U ponudi su salate, puno povrća i začinskog bilja, voća. Emocionalni uzlet utiče na to da zaboravimo na slatkiše. No, s početkom jeseni sve se vraća u normalu – depresija, pospanost, gubitak snage i neodoljiva želja za slatkim i kiflicama.

Hormonske fluktuacije

Neuobičajene navike u ishrani uočavaju se kod mnogih žena tokom menstruacije, trudnoće ili menopauze. Za sve je kriv neuravnotežen nivo muških i ženskih polnih hormona – testosterona i estrogena.

Tražimo rešenje

Sve je vrlo jednostavno. Prirodni šećer nalazi se u povrću, voću i žitaricama. Puno je lakši i zdraviji od rafinisanog, osigurava potrebnu dozu energije, kombinuje se s drugim hranljivim materijama, vitaminima i mineralima, korisnim kiselinama i vlaknima.
Glavna poteškoća za one koji se usude da se odreknu slatkiša jeste prepoznati slatko u zdravoj hrani. U početku, receptori neće percipirati prirodnu glukozu, ali postupno, kada se telo oslobodi viška, osetićete drugačiji ukus namirnica. Moguće je da će vam se činiti slađima od vašeg omiljenog slatkiša.
Predstavljamo sedam najboljih namirnica koje će ublažiti želju za nezdravim poslasticama:
Smokve
Smokve su ukusne i sirove, ali sušene su puno slađe. Brzo i dugo pružaju osećaj sitosti. Ali, postoji jedna opasnost, suve smokve su prilično kalorične – 100 g sadrži 214 kilokalorija. Ako ste zbog figure odustali od slatkiša, budite umereni.
Jagode
Veruje se da je ovo letnja bobica. Ali, danas se jagode mogu kupiti i usred zime. Jednako je dobra i sveža i zamrznuta. Sadrži mnoge materije koje pomažu sagorevanju masnoća, bogata je antioksidansima: vitaminom C i elaginskom kiselinom, koji sprečavaju starenje kože.
Jabuke
Ovo voće je skladište vitamina, uključujući antioksidanse i preko potrebna vlakna. Zahvaljujući ogromnoj količini vitamina B, jabuke pomažu u smanjenju nivoa stresa i značajno poboljšavaju pamćenje. Jedan je od najboljih i najzdravijih zalogaja tokom dana, a takođe je idealna hrana za dijabetičare.
Banana
Najpopularnije voće za grickanje, smutije i šejkove. Banane su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Šampion je u sadržaju kalijuma, koji je odgovoran za rad mišića, održavanje acidobazne i vodene ravnoteže, kao i krvnog pritiska.
Jedna banana brzo zadovoljava apetit, pridonoseći normalnoj probavi. No, sadrži i dosta kalorija, pa ne bi trebalo da je konzumirate u večernjim časovima.
Bundeva
Bundeva je najbolji saveznik u borbi protiv starenja. Sadrži mnogo vlakana, ali vrlo malo kalorija, što je čini idealnom namirnicom za one koji su zabrinuti zbog prekomerne težine.
Nar
Izuzetno je koristan za imuni sistem, srce i krvne sudove. Materije sadržane u naru pridonose normalizaciji krvnog pritiska, smanjuju rizik od moždanog udara i bolesti kardiovaskularnog sistema. Nar je vrlo koristan za zglobove i savršeno štiti kožu od negativnog delovanja ultraljubičastog zračenja.
Šargarepa
Ovo povrće bogato je vlaknima, antioksidansima i beta-karotenom, sastojkom koji je značajan za zdravlje i lepotu. Trik: Ukoliko svaki dan popijete čašu soka od šargarepe pre odlaska na plažu tokom letovanja, preplanulost će biti ravnomerna i trajaće duže.
Za bolju apsorpciju vitamina i hranljivih materija u čašu soka svakako dodajte malo pavlake ili biljnog ulja, piše „Siti magazin“.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala