Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Nedopustivo i neprihvatljivo“: Selaković pred Komitetom ministara SE o zahtevu Prištine

© Sputnik / Lola Đorđević Nikola Selaković
 Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je, pred Komitetom ministara Saveta Evrope, da bi razmatranje pravno nedopustivog i za Srbiju apsolutno neprihvatljivog zahteva tzv. Kosova za članstvo dovelo u pitanje kredibilitet te organizacije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je naglasio da će Srbija svim raspoloživim diplomatskim sredstvima odgovoriti na taj potez Prištine.
„Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ta organizacija zloupotrebi. To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima Saveta Evrope, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava. Dodatno, ovo je samo još jedan jasan pokazatelj da Priština nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup“, izjavio je Selaković.
On je ukazao da je spoljna politika Srbije zasnovana na principima poštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država i upozorio da zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope predstavlja grubo kršenje teritorijalnog integriteta Republike Srbije, preneo je Tanjug.
Selaković je poručio da Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope.
„Republika Srbija veruje da su vrednosti Saveta Evrope osnova za očuvanje stabilnosti i prosperiteta u Evropi, i za njih se zalaže. U našem regionu nastavljamo da doprinosimo stabilnosti i promovisanju načela i vrednosti Saveta Evrope. To je važan deo našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji, kojem smo u potpunosti posvećeni, a na kojima ujedno temeljimo i zaštitu svojih nacionalnih interesa“, zaključio je Selaković.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
SRBIJA
Srbija se ne predaje: Snažan odgovor na koordiniranu akciju Zapada i Prištine
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
SRBIJA
„Vrhunac cinizma“: Premijerka Srbije o zahtevu Prištine za članstvo u Savetu Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala