- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom eksport“ od 21. maja obustavlja isporuku gasa finskoj kompaniji zbog neplaćanja u rubljama

© Sputnik / Egor Eryomov / Uđi u bazu fotografija"Gaspromova" stanica za distribuciju gasa
Gaspromova stanica za distribuciju gasa - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Ruska kompanija „Gasprom eksport“ saopštila je da će od 21. maja obustaviti isporuku gasa finskoj kompaniji „Gasum“, pošto do kraja radnog dana 20. maja nije platila aprilske isporuke gasa u rubljama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Prema stanju od kraja radnog dana 20. maja (rok za plaćanje, predviđen ugovorom), ‘Gasprom eksport’ nije dobio od kompanije ‘Gasum’ uplatu za gas koji joj je isporučen u aprilu. Zbog toga je ‘Gasprom eksport’ obavestio ’Gasum’ da obustavlja isporuke gasa, počev od 21. maja 2022. godine, pa sve do momenta dobijanja uplate u skladu sa procedurom, utvrđenom ukazom ruskog predsednika“, navodi se u saopštenju.

Ranije je kompanija „Gasum“ saopštila da će isporuke gasa iz Rusiju u Finsku biti obustavljene 21. maja u 7 sati ujutru.
Prema informacijama, „Gasprom eksport“ je u aprilu uputio zahtev finskoj kompaniji da je plaćanja predviđena ugovorom ubuduće potrebno da izvršava u rubljama, a ne u evrima. Međutim, kompanija „Gasum“ nije prihvatila predlog ruske kompanije i tim povodom obratila se, pozivajući se na ugovor, arbitražnom sudu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 31. marta ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.
Gasna kompresorska stanica u nemačkom Ajslebenu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
EKONOMIJA
Mediji: EU našla rešenje kako da kupuje ruski gas uprkos sankcijama
Gasprom banka - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
Blumberg: Dvadeset evropskih kompanija otvorilo račune u Gasprom banci
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
RUSIJA
Kremlj: Nova shema za gas ne znači trenutni prekid isporuka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala