- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: Dvadeset evropskih kompanija otvorilo račune u Gasprom banci

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaGasprom banka
Gasprom banka - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Već 20 evropskih kompanija je otvorilo račune u Gasprom banci radi kupovine ruskog gasa, a još 14 je zatražilo dokumente neophodne za otvaranje računa, prenosi agencija Blumberg.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Agencija navodi da se još 10 evropskih kompanija pridružila onima koje se pripremaju da plaćaju ruski gas u rubljama, ali nije precizirala o kojim je kompanijama reč.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 23. marta saopštio da se plaćanje isporuka ruskog gasa u zemlje Evropske unije i druge države koje su uvele sankcije Rusiji prebacuje u rublje. Putin je potpisao ukaz o tome i saopštio da će, ukoliko „neprijateljske zemlje“ ne budu plaćale gas u rubljama od 1. aprila, Rusija smatrati da nisu ispunile obaveze iz gasnih ugovora.
Zbog odbijanja Bugarske i Poljske da prežu na shemu plaćanja gasa preko Gasprom banke 27. aprila su obustavljene isporuke „plavog goriva“ u te dve zemlje. Blumberg je istog dana preneo navode izvora da je 10 evropskih kupaca ruskog gasa otvorilo račune u Gasprom banci, a da su četiri kompanije već platile gas u rubljama. Nova isključenja evropskih potrošača gasa moguća su, kako je navela agencija, u drugoj polovini maja, kada treba da se isplati sledeća tranša gasa.

Rublja vodeća svetska valuta na osnovu jačanja prema dolaru

Agencija, takođe, navodi da je ruska rublja u 2022. godini postala vodeća svetska valuta na osnovu stepena jačanja prema dolaru.
Kurs rublje je od početka ove godine porastao za 11 procenata, prestigavši brazilski real, koji je ojačao za devet procenata u poređenju s dolarom, navodi Blumberg.
Agencija navodi da je ruska valuta ojačala zahvaljujući merama ruskih vlasti protiv zapadnih sankcija. Pored uvođenja kontrole nad kretanjem kapitala, vlasti su obavezale izvoznike da prodaju inostrane valute.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
SVET
Kakva je budućnost Evrope: „Smrzavanje za slobodu“ ili ruski gas za ruske rublje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala