- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vanzemaljski kamen pronađen u Egiptu otkriva tajne najveće eksplozije u svemiru /foto/

CC0 / Pixabay / Eksplozija u svemiru — ilustracija
Eksplozija u svemiru — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Supernova tipa 1a je jedan od najeksplozivnijih događaja u svemiru, a dešava se u dvojnom sistemu belog patuljka i druge zvezde koja je u svojoj završnoj fazi crvenog džina. Naučnici veruju da su na Zemlji otkrili ostatak jedne takve supernove i pažljivo proučavaju vanzemaljski kamen Hipati, koji je otkriven u Egiptu 1996. godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na osnovu njegove strukture naučnici su utvrdili da je vanzemaljskog porekla, sumnjajući da delići unutar njega zapravo potiču od oblaka gasa i prašine koji su ostali od drevne supernove.
Tokom milijardi godina, mešavina prašine formirala je čvrstu stenu koja je zarobila gas unutar sebe.
„U neku ruku, mogli bismo da kažemo da smo uhvatili supernovu 1a u trenutku kada se desila, jer su se atomi gasa iz eksplozije zarobili u oblaku prašine, koji je vremenom formirao kamen“, izjavio geohemičar Jan Kramers sa Univerziteta u Johanesburgu.

Kamen vanzemaljskog porekla

Koristeći veoma osetljive i nedestruktivne tehnike hemijske analize, tim naučnika proučavao je sićušan uzorak Hipatije.
Otkrili su nizak postotak silicijuma, hroma i mangana što je značilo da kamen nije formiran u našem solarnom sistemu. Utvrdili su visok nivo gvožđa, sumpora, fosfora, bakra i vanadijuma, što takođe nije nešto uobičajeno za naš deo svemira.
Naučnici su takođe došli do zaključka da Hipatija nije potekla od supernove tipa 2 (uobičajene eksplozije masivne zvezde), jer ima previše gvožđa u odnosu na silicijum i kalcijum, što znači da to ostavlja mogućnost da je zapravo nastala iz supernove 1a.
„Ukoliko je naša hipoteza tačna, Hipatija bi bio prvi opipljivi dokaz i ostatak supernove tipa 1a na Zemlji“, istakao je Kramers, preneo je RTS.
Crna rupa u Mlečnom putu - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Prva fotografija velike crne rupe u našoj galaksiji
Šuma - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Nebeske jame“ – otkrivena još jedna šuma „drugog sveta“ /foto/
Sonifikacija crne rupe - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako zvuče misteriozni odjeci koji izviru iz crne rupe /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala