- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Isporuke oružja Ukrajini ne mogu doneti mir, sankcije nisu rešenje bezbednosne dileme u Evropi

© AP Photo / Sam McNeilVang Ji
Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Kina se zalaže za pregovore Kijeva i Moskve, isporuke oružja Ukrajini neće doneti mir, a sankcije neće otkloniti bezbednosnu dilemu u Evropi, izjavio je ministar inostranih poslova Kine Vang Ji tokom onlajn sastanka ministara inostranih poslova zemalja BRIKS.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ukrajinska kriza se, kao i ranije, odugovlači. Stav Kine je uvek bio dosledan i podrazumevao je da je neophodno promovisati primirje i olakšati pregovore. Isporuke oružja ne mogu dovesti do mira u Ukrajini, a sankcije i pritisak ne mogu rešiti dilemu evropske bezbednosti“, istakao je Vang Ji.

Kako je naglasio, međunarodna zajednica mora da udruži snage kako bi se postigao mir, i da uloži napore u cilju smanjenja napetosti, a ne da doliva ulje na vatru.
Ranije je kineski ministar izjavio da je Kina spremna da nastavi konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora između Ruske Federacije i Ukrajine, ako bude potrebe za sprovođenjem posredovanja.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je intenzivirao sankcioni pritisak na Moskvu. Restrikcije su usmerene pre svega protiv bankarskog sektora i isporuka visoke tehnologije. Mnoge zemlje su objavile da zamrzavaju rusku imovinu. Prema rečima ministra finansija Rusije Antona Siluanova, radi se o oko 300 milijardi dolara, što je otprilike polovina zlatnih i deviznih rezervi Rusije.
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Lavrov i Vang: Kontraproduktivne nelegalne sankcije protiv Rusije
Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
SVET
Kina kritikovala Evropu: Peking objasnio šta je osnovni uzrok ukrajinske krize
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
RUSIJA
Kineski mediji: Posle Ukrajine, Zapad će izazivati krizu za krizom po celom svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala