- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

EKSKLUZIVNO Dodik otkriva: U Briselu smo samo Vučić i ja rekli da nećemo uvoditi sankcije Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Na sastanku sa Žozepom Boreljom posvećenom antiruskim sankcijama koje bi države Zapadnog Balkana trebalo da uvedu, Aleksandar Vučić i ja smo bili jasni. Svi ostali su bili za sankcije. Ja sam jasno rekao da i dalje ostajemo na poziciji neutralnosti. I Vučić je jasno rekao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, otkriva za Sputnjik Milorad Dodik.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Neformalna večera koju je šef evropske diplomatije Žozep Borelj priredio za šefove država Zapadnog Balkana isključivo je bila posvećena antiruskim sankcijama, objašnjava srpski član Peredsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik.

U Briselu smo samo Vučić i ja bili protiv sankcija Rusiji

On nam prenosi da je Borelj precizno rekao da su antiruske sankcije koje bi države Zapadnog Balkana trebalo da uvedu stvar solidarnosti sa Evropom i da je neutralnost izgovor onih koji to ne žele:
„Osim mene i Vučića, svi ostali lideri Zapadnog Balkana bili su za još oštrije sankcije Rusiji od onih za koje se i Borelj zalaže. Ja sam to čuo i mogu da svedočim o atmosferi koja nije bila nimalo ugodna. O atmosferi u kojoj su svi ostali učesnici osim nas dvojice bili na drugoj strani. Neki su se ponašali slavodobitno, drugi podanički, a trebalo je da i mi kažemo hoćemo li ili nećemo da uvodimo sankcije. Mi smo rekli da nećemo. Ja sam veoma jasno i precizno čuo Vučića kada to kaže. Pre toga sam ja govorio i isto sam to rekao“, priseća se Dodik atmosfere sa nedavnog sastanka u Briselu.

BiH nije uvela sankcije Rusiji

Komentarišući optužbe i spekulacije da je i on sam pristao da BiH uvede sankcije Rusiji, Dodik kaže da se radi o dnevno-političkoj podmetačini koja u celini zaobilazi činjenice.
„Onaj ko to tvrdi, morao bi da navede gde se antiruske sankcije primenjuju u BiH. To što govore neki muslimanski ambasadori na multilateralnim i bilateralnim sastancima nije obavezujuće. Tako da BiH nije uvela ni jednu od sankcija o kojima oni pričaju, pa ni one o zabrani preleta i mnogo šta drugo, To ništa ne funkcioniše. Najbolji odgovor za to može se naći u dva javna istupa u poslednje vreme, da ja ne govorim o tome, nego ću se pozvati na njih. Prvi je istup ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova, koji je jasno rekao da oni znaju kakva je struktura u BiH i da znaju da nema ni jedne formalne odluke organa BiH da se uvedu sankcije“, navodi Dodik.
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
REGION
Bisera Turković pisala svetskim zvaničnicima: Za sve je kriva Srpska
Srpski član Predsedništva BiH takođe se poziva na izjavu svog kolege, bošnjačkog predstavnika u Predsedništvu, Šefika Džaferovića, koji je, kako Dodik kaže, verovatno pritisnut ranijim obećanjima o uvođenju sankcija Rusiji i potrebe da se dodvori svojim mentorima sa Zapada, napao srpske predstavnike u zajedničkim institucijama da blokiraju uvođenje sankcija.
„Za razumne, pametne, onima kojima nije do propagande ili onima kojima nije do poziranja, sasvim je dovoljno. U Republici Srpskoj, opozicija pokušava da na tome izgradi neki poen, ali činjenično stanje definitivno je da BiH nije uvela ni jednu od sankcija prema Rusiji u skladu sa Ustavom i unutrašnjom procedurom“, tvrdi Dodik.

Spoljnu politiku BiH određuje Predsedništvo

Problem nastaje kada bošnjački ambasadori na nekom sastanku na Zapadu proglase da je BiH uvela sankcije Rusiji. Na Zapadu se, navodi Dodik, takve izjave dočekaju slavodobitno i proglašavaju se pobedom – „to što Zapad stvara unutrašnje probleme u BiH govori koliko im je stalo do BiH, a stvorili su ozbiljan problem dozvolivši da neko unilateralno razbija osnovu Dejtonskog sporazuma – odlučivanje konsenzusom“:
„Jedino nadležno mesto za utvrđivanje spoljne politike po Ustavu BiH je Predsedništvo. Specifičan politički sistem u BiH dovodi u poziciju ministra spoljnih poslova da je on samo tehničko lice za sprovođenje stavova Predsedništva. On nema širinu, niti ima značaj u tome. Dakle, nijedan spoljnopolitički stav ne može izaći iz BiH ako nije usvojen konsenzusom u proceduri utvrđenoj Ustavom i Poslovnikom o radu Predsedništva. Znači, ovde imamo urušavanje Dejtonskog sporazuma i to nije ništa novo za BiH. Ali novo je to što oni koji se bave obračunima sa mnom i sa nama, pokušavaju da kažu, eto, uveli ste sankcije Rusiji, a to znači da je za njih kršenje procedure koju čine muslimani za njih prihvatljivo“, kaže Dodik.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
REGION
Dodik: Turkovićeva ne zastupa politike Predsedništva BiH
Za Srbe, BiH nije uvela sankcije Rusiji, a to što Zapad prihvata stavove bošnjačkih ministara i ljudi okupljenih oko Željka Komšića je neka druga tema, ističe srpski član Predsedništva. Ni jedan ambasador iz redova srpskog naroda nije se priključio priči o antiruskim sankcijama i neće dok ne dobije stav Predsedništva, decidiran je Dodik.
„Ja sam pokušao da na dnevni red Predsedništva stavim pitanje sukoba u Ukrajini i moj predlog je bio da Predsedništvo zauzme neutralnu poziciju, da ne prihvati da bude deo jedne harange i fobije koja se pravi oko Rusa. Danas vidimo da su i oni na Zapadu koji su slavodobitno dočekali taj sukob hteli da na nekom drugom prostoru odmere snagu sa Rusijom. I Ukrajina je po tom sistemu samo kolateralna šteta“, smatra Dodik.

Neutralnošću BiH izbegava ekonomsku i političku štetu

Prema njegovim rečima, odgovornost ukrajinskih političara ogleda se u tome što su, kako kaže, prihvatili igru Zapada i verovali u njegovu svemoguću moć. O tome najbolje govore reči komesara za spoljne poslove Žozepa Borelja, koji je rekao da je odgovornost za sukob na Zapadu.
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
REGION
Nemački papir protiv Srba: Ne pariraju SAD i Rusiji pa iskaljuju bes nad Beogradom i Banjalukom
Dodikov stav jeda neutralnošću BiH može da izbegne bilo kakvu ekonomsku i političku štetu.
„Iz niza razloga, smatram da BiH neće formalno-pravno uvesti sankcije Rusiji dok ja sedim u Predsedništvu, bez obzira što neki kažu da je to samo lepa priča. Ali, u BiH nema ni jedne mere koja se sprovodi na tom planu jer nema odluke o tome“, decidiran je Dodik.

Pritisci svakog dana

Pritisci na Republiku Srpsku i njega lično da se pristane na uvođenje antiruskih sankcija su, kako kaže, ogromni – nema razgovora, a da se to ne traži. U BiH je stvorena atmosfera da su Srbi remetilački faktor, dok muslimani na svemu tome pokušavaju da nešto ušićare na poređenju ukrajinske krize sa građanskim ratom u BiH.
„To se čini otvoreno. Direktno se kaže da nećemo imati razvojne podrške i tako dalje. To sve čujemo. Ali oni moraju da nauče da nije sve samo u tome. Moraju da nauče da postoje istorija, povezanost, osećaj, međunarodno pravo; da postoje sankcije koje su oni nama posejali i da mi iz principijelnog razloga ne bismo mogli da budemo ti koji će uvoditi sankcije, bez obzira što postoje oni koji govore kako je deo Rusije tada bio za sankcije“, kaže Dodik.
Politika neutralnosti će, smatra Dodik, koštati, ali veoma je važno za srpski narod, Srbiju i Republiku Srpsku da ostanu neutralni i da čak ni simbolički ne učestvuje u namerama Zapada
„Svaki rat izgleda isto i daje iste rezultate – u svakom ratu ginu ljudi, ruši se infrastruktura i objekti, ima mnogo teških situacija, to je apsolutno sve isto“, navodi Dodik.

Zapad nije razumeo Rusiju

Zapad, prema Dodikovim rečima, nije hteo da razume i prihvati strah Rusije od približavanja NATO-a njenim granicama. Još od Putinovog govora na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu 2008, Zapad ignoriše ruske stavove. Sa druge strane, izborom Džozefa Bajdena za predsednika SAD, pokazalo se da je američkoj vojnoj industriji potreban ozbiljan sukob, jer bez njega dolazi do stagnacije.
„Nije nepoznato da je Bajden i kroz učešće svoje porodice bio veoma prisutan u Ukrajini. Potpuno sam uveren da nikome nije do tog sukoba osim globalnim planerima koji izazivaju haos i seju nered širom sveta“, ističe Dodik.
Po količini oružja koja se sa Zapada dotura Ukrajini vidi se, prema Dodikovim rečima, da se ne radi samo o rusko-ukrajinskom sukobu ili specijalnoj vojnoj operaciji. Zapad ulaže milijarde u sukob i njegovo prolongiranje, umesto da se zalaže za mir.
Predsedništvo BiH Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
REGION
Objavljen snimak oštre rasprave Dodika i Džaferovića
Svet se potpuno polarizovao – na jednoj strani su Rusija i Kina, na drugoj je kolektivni Zapad, čiji je liberalni pristup pobedio komunizam, ali nije uspeo da pobedi sebe i iznutra se razgradio. Sa razgradnjom liberalizma, izlaskom Velike Britanije iz EU, razgrađena je, prema Dodikovim rečima i sama Unija. Evropska politika usmerena je ka tome da pokaže kako nije bilo posledica od Bregzita, međutim, on je imao, kako kaže, katastrofalne posledice, zato što se EU nije na pravi način oporavila od njega.
„Britanci su izašli iz EU da ne bi bili deo kolektiviteta, nego da bi bili deo svog identiteta koji bi trebalo da vrati njihovu staru kolonijalističku politiku na globalni nivo i time vrati samu Britaniju na veliku scenu. Mogu da posvedočim kako su se Britanci ponašali u Sarajevu kada su bili deo EU i sada. Sada je to sasvim neka druga priča, sasvim druga ekspanzija, sasvim nešto drugo“, objašnjava on.

Kada nestane logika, nastane BiH

Komentarišući mogućnost da mu bude zabranjeno da se kandiduje na izborima zakazanim za 2. oktobar, Dodik citira Ivu Andrića: „Kada nestane logika, nastane BiH“.
„To je citat koji može da objasni svaku pojavu u BiH. Tako i to. Ja sam čovek koji nema nijednu sudsku presudu, protiv koga se ne vode nikakvi ozbiljni procesi, koji se apsolutno nije ogrešio o postojeće pravo. Borim se za slovo Dejtonskog sporazuma, a oni mi kažu da rušim Dejtonski sporazum“, veli Dodik i dodaje kako na sastancima sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom stalno dobija „uputstva“ kako sa SAD mora da sarađuje, ne po slovu Dejtonskog sporazuma, već da mora da sprovodi politike određene u Vašingtonu.
Šta će biti kada se američka politika promeni, pita se srpski član Predsedništva i odgovara da je jedini način da se odupre držanje slova Dejtonskog sporazuma i Ustava.
„Od 2006. dobijam sve izbore. U suštini, od kada postoji Republika Srpska, ja sam na svim izborima rastao i na svim izborima bio pobednik. E sad, ne znaju šta sa mnom da rade. Sprovode ankete po kojima stojim dobro, da je Dodik, gde god se pojavi pobednik, da je SNSD najozbiljnija partija u Republici Srpskoj, da se ne rasipa, već da se ukrupnjava, da ima podršku, da je sada na 34 odsto podrške, a do izbora će se rejting povećati. I sada hoćete da kaznite mene i Čovića i dva od tri naroda“, kaže Dodik.
Sa druge strane, podržavaju se one snage, koje ne samo da krše Dejtonski sporazum, već pokušavaju da proguraju politički islam kao zvaničnu politiku BiH.
„SDA je jedina partija u BiH koja ima antidejtonski program, napisan, usvojen na kongresu. To nije problem. Bakir Izetbegović kaže da ne može da dozvoli da Srbi i Hrvati odlučuju u BiH jer su navodno manjina, a on ukrao i inscenirao popis. I to niko neće da raščisti, samo se akumulira. I zato je najvažnije da mi očuvamo stabilnost i mir, a to znači da nema sankcija za Rusiju, da čuvamo homogenizaciju Srba u Republici Srpskoj oko programa koji garantuje stabilnost i mir i da pokušamo da vratimo nadležnosti koje nam po Ustavu pripadaju“, konstatuje Dodik.
„Nismo odustali ni od čega, ali ćemo malo sačekati“, dodaje on.
Republika Srpska jedini je entitet u BiH koji može da živi samostalno – BiH to ne može bez međunarodne pomoći, a entitet Federacija BiH nemoguća je zbog sukoba Hrvata i muslimana. Republika Srpska ima svoj parlament, institucije, vladu, predsednika, budžet…
Od izborne reforme nema ništa, zbog stava Bakira Izetbegović
„Gledajući kakvi su odnosi muslimana prema Hrvatima, apsolutno je jasno da mi, sve ono što imamo moramo da držimo veoma čvrsto i ne dozvolimo da se ukine konstitutivnost, što hoće liberali“, zaključuje Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala