- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad isporukama oružja Kijevu produžava sukob; „Azovci“ obučavali siročad za snajperiste

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaOficialьnый predstavitelь Ministerstva inostrannыh del Rossii Mariя Zaharova
Oficialьnый predstavitelь Ministerstva inostrannыh del Rossii Mariя Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Zapad svojim isporukama oružja Ukrajini, koje se koristi i za granatiranje teritorije Rusije, nastoji da produži sukob, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Ona je skrenula pažnju i da su kijevske vlasti angažovale decu za učešće u aktivnostima nacističkih grupa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Zapad nastavlja da snabdeva kijevski režim velikim isporukama oružja, što mi posmatramo kao direktnu podršku neonacistima u težnji da se maksimalno odugovlači sa ratnim dejstvima“, istakla je ona.
Kako je naglasila, u Ukrajini zapadnim oružjem ubijaju ruske vojnike i granatiraju teritoriju Rusije.
Prema njenim rečima, države koje su najaktivnije u snabdevanju Ukrajine oružjem su Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države i baltičke zemlje.
Zaharova je još dodala, da se novac koji izdvajaju SAD troši na „ubistvo“, a ne u humanitarne svrhe.
Ona se osvrnula i na tretman ranjenika iz „Azovstalja“, kojima, kako je izjavila, Rusija za razliku od Ukrajine, pruža medicinsku pomoć.
Portparol je skrenula pažnju da su norme međunarodnog prava za Rusiju bazne i da je Kijev činio sve da militanti i civili ne izađu iz fabrike, utičući na međunarodno javno mnjenje.

„Azovci“ obučavali siročad za snajperiste

Zaharova je takođe apelovala na međunarodne organizacije da obrate pažnju na to kako su kijevske vlasti angažovale decu za učešće u aktivnostima nacističkih grupa. Kako je precizirala, konkretno je utvrđeno da je nacionalistički bataljon „Azov“ (protiv čijih pripadnika je u Rusiji pokrenut krivični postupak) obučavao siročad za snajperiste.
„Apelujemo na relevantne međunarodne organizacije kao što su Ujedinjene nacije, OBSE, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za pitanja dece da posebno obrate pažnju na aktivnosti Kijeva povodom angažovanja dece u kriminalnim aktivnostima neonacističkih organizacija i širenju radikalnih ideja među maloletnicima“, istakla je Zaharova.
Ona je navela konkretne primere, i kako je tokom specijalne operacije utvrđeno da su nacionalisti vrbovali decu još od 2015. godine, kada su bili organizovani kampovi „Omladinski korpusi“ bataljona „Azov“. Zaharova je još dodala da je 2018. godine na osnovu nacionalnog korpusa formirano i omladinsko krilo – „Nacionalni odredi“, kojima se pridružilo stotine mladih ljudi od 14 godina.
Kako je navela, Azovci su regrutovali siročad iz dečijih domova.

„Kao potvrda toga je situacija sa sirotištem „Piligrim“ u Marijupolju: svih 8 godina, od 2014. godine, sa štićenicima ovog sirotišta aktivno su radili 'Azovci'. Oni su ih obučavali vojnim aktivnostima, uključujući snajpersko gađanje“, objasnila je ona.

Ona je dodala da u Ukrajini postoje kampovi za obuku: „Azovac“, „Bukovinac“, „Dnjeprjanin“.
Oružje ukrajinske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
Zapad otvara nova žarišta: Nekontrolisana oružana „pomoć“ Kijevu može da im se vrati kao bumerang
Azov - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
Šta su sve „Azovci“ radili u Marijupolju
Deca u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Deca svedoče o strahotama: Azovci su prvo tukli, pa postavljali pitanja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala