- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon bez potvrde o zahtevima Turske povodom pridruživanja Finske i Švedske NATO-u

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Pentagon nije mogao da potvrdi da je Turska iznela svoje zahteve u zamenu za promenu stava po pitanju članstva Finske i Švedske u NATO, izjavio je visoko pozicionirani predstavnik Ministarstva odbrane SAD.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ne mogu da potvrdim verodostojnost tog spiska“, izjavio je predstavnik američkog ministarstva na brifingu.

On je ovim rečima prokomentarisao objave da je Turska u zamenu za odobrenje stupanja Finske i Švedske u NATO tražila od evropskih zemalja ukidanje ograničenja na izvoz oružja, njeno uključivanje u program isporuke najnovijih lovaca F-35 i ukidanje sankcija Sjedinjenih Američkih Država na kupovinu ruskih PVO sistema S-400.
Podsetimo, Švedska i Finska predale su danas svoje zahteve za članstvo u NATO šefu organizacije Jensu Stoltenbergu, ali ih je Turska blokirala.
U ponedeljak je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da Turska ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, jer ne može da poveruje u njihova uveravanja zbog veza sa predstavnicima Radne partije Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj.
Ranije su Finska i Švedska iskazale spremnost za prekinu višedecenijsku neutralnost i pristupe NATO-u zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je tu ideju i obećao im je brzo pristupanje.
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
SVET
Vašington: Turska ne traži ništa u zamenu za ulazak Finske i Švedske u NATO; Mediji: Dva su zahteva
Pogled na Ankaru - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
SVET
Ankara: Švedska ne može u NATO sve dok se ne otkloni zabrinutost Turske
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
SVET
Erdogan poručuje Finskoj i Švedskoj: Vi nama teroriste, mi vama podršku za NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala